Strengere identiteitscontroles in Belgische wedkantoren hervat

Het hof van beroep van Luik heeft beslist dat vanaf 1 december 2023 wedkantoren weer moeten controleren of klanten op de EPIS-lijst staan. Deze maatregel is een voortzetting van de strijd tegen gokverslaving in België.


Verplichte EPIS-controles hersteld na juridische strijd

Vanaf 1 december 2023 worden Belgische wedkantoren opnieuw verplicht om grondige identiteitscontroles uit te voeren. Deze maatregel, bedoeld om na te gaan of klanten meerderjarig zijn en niet op de EPIS-lijst (Excluded Persons Information System) staan, was eerder geschorst door de rechtbank van eerste aanleg van Namen. Het hof van beroep van Luik heeft echter deze schorsing vernietigd, waardoor het koninklijk besluit weer in werking treedt.

Wedkantoren en de EPIS-lijst

De EPIS-lijst, gebruikt in casino’s, speelhallen en bij online weddenschappen, is een cruciaal instrument in de strijd tegen gokverslaving. Met tienduizenden personen uitgesloten om diverse redenen, waaronder gokverslaving, biedt de lijst een effectieve manier om problematisch gokgedrag tegen te gaan.

Een overwinning voor de bescherming van gokverslaafden

Minister van Justitie Paul Van Tigchelt uitte zijn tevredenheid over de uitspraak van het hof van beroep. Deze beslissing wordt gezien als een belangrijke stap in het beschermen van gokverslaafden en kwetsbare personen tegen de risico’s van gokverslaving.

Uitdagingen en weerstand in de gokindustrie

De minister merkte op dat de gokindustrie vaak weerstand biedt tegen regulerende maatregelen. Desondanks heeft de overheid meerdere initiatieven genomen om gokverslaving te bestrijden, zoals het beperken van gokreclame en het invoeren van speellimieten.

Toekomstige maatregelen tegen gokproblemen

Naast de EPIS-controles in wedkantoren, overweegt de regering verdere maatregelen, zoals het uitbreiden van deze controles naar gokautomaten in dagbladhandels, om de samenleving verder te beschermen tegen de gevaren van gokverslaving.

Tekst: Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be