Strandplezier binnen ieders bereik

Zorgeloos genieten aan de kust

In het hart van Oostende, waar het zand het zachtst aanvoelt en het geruis van de golven het meest harmonieus klinkt, vinden we een uniek initiatief. ‘Zon, Zee… Zorgeloos’ is niet zomaar een programma, het is een belofte. Een belofte dat de magie van de zee en het strand binnen handbereik is voor iedereen, ongeacht fysieke beperkingen.

Oostende’s toewijding aan inclusiviteit

Stap voor stap, heeft Oostende de afgelopen jaren gewerkt aan het creëren van een toegankelijk strand. Met faciliteiten zoals aangepaste toiletten bij de Diksmuidestraat-parkeerplaats, een speciale omkleedruimte met douches, een hooglaagbed en een tillift, is de stad een pionier in het creëren van een inclusieve strandervaring. De gemakkelijk bereikbare tramhalte ‘Ravelingen’ en gereserveerde parkeerplaatsen zijn slechts enkele van de doordachte elementen van hun zorgeloze aanpak.

Het succesverhaal van de elektrische strandrolstoel

Maar het echte juweel in de kroon van Oostende’s streven naar inclusiviteit is ongetwijfeld de elektrische strandrolstoel. Een voorziening die afgelopen zomer door maar liefst 145 bezoekers is gebruikt, een opmerkelijke stijging ten opzichte van de 122 van het jaar daarvoor. Dit overweldigende succes heeft de stad ertoe gebracht om een tweede exemplaar van deze bijzondere stoel aan te schaffen.

Schepen Hina Bhatti, wiens passie voor een inclusieve strandbeleving duidelijk is, merkt op: “De vrijheid om van de schoonheid van de kust te genieten, mag niet beperkt worden door mobiliteitsuitdagingen. De toevoeging van een tweede elektrische strandrolstoel is ons antwoord op die overtuiging.”

Openingsuren en persoonlijke getuigenissen

Bezoekers kunnen tot 1 oktober 2023 elke zaterdag en zondagmiddag tussen 13.00 en 17.30 uur terecht bij de ‘Zon, Zee… Zorgeloos’-container. Maar het zijn de hartverwarmende reacties in het gastenboek die de ware impact van dit initiatief tonen. Woorden als “Voor het eerst in lange tijd heb ik echt het gevoel gehad dat ik een ontspannen strandwandeling kon maken” en “Eindelijk kon ik de zee weer van dichtbij ervaren”, geven het belang van dit initiatief weer.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be