Stralende Sterren boven Café Koer: Het Argentijns Tango Jazz Quartet Brengt Een Betoverende Melodie Naar de Vlaamse Kust

In het licht van de bruisende banden tussen de Belgische en Argentijnse Oostendes, betovert het Argentijns Tango Jazz Quartet de lokale scene opnieuw met hun muzikale kunst. Deze keer vindt hun betoverende symfonie plaats op de schilderachtige Café Koer, een hartverwarmende herinnering aan de bloeiende vriendschap tussen twee verre steden.

Onder de vlag van Vriendschap

Het eeuwige verhaal van twee Oostendes, één verankerd in de zilte lucht van België, de ander nestelend aan de bruisende kust van Argentinië, verweeft zichzelf nu met muziek. Gustavo Firmenich, het muzikale brein en de onmiskenbare leider van het Tango Jazz Quartet, dient als de zichtbare draad die deze intrigerende muziekgroep weeft. Hij is de regisseur van het jaarlijkse Jazz en la Playa festival, een viering van kunst en harmonie in de Argentijnse Oostende, een fysieke echo van zijn Belgische evenbeeld.

Een tweede geboorte voor Oostende

De Belg Fernando Robette en de Italiaan Agustin Poli zetten begin 20e eeuw voet aan wal in Argentinië, vastbesloten om een tweelingzus voor hun geliefde Oostende te creëren. Hun droom werd werkelijkheid, en de Argentijnse Oostende kwam tot leven, een spiegelbeeld van de originele stad, maar met een uniek Zuid-Amerikaans hart.

De Dans van Steden

In 2021 bracht een formele samenwerking de twee zustersteden samen, een ode aan hun gedeelde naam en verleden. De Stad Oostende ondersteunt nu het Argentijnse Jazz en la Playa festival, waardoor de stedelijke bewoners kunnen genieten van de vreugde en energie van dit jaarlijkse feest door middel van videobeelden op hun website.

Jazz aan de Vlaamse Kust

Gustavo Firmenich en zijn Tango Jazz Quartet hebben eerder de muzikale smaak van het Belgische Oostende verrijkt met hun bezoeken aan De Grote Post en het Conservatorium aan Zee. Dit jaar zal hun verheven symfonie echter een nieuwe locatie sieren: Theater aan Zee, een kunstenfestival van wereldklasse.

Een Afspraak met Café Koer

Op vrijdag 4 augustus 2023, om 20.30 uur, zullen de tonen van tango en jazz zich vermengen en resoneren op het terrein van Café Koer. De Provincie West-Vlaanderen heeft hun optreden mogelijk gemaakt door middel van een genereuze subsidie van 3.387 euro, een testament van hun steun voor wereldburgerschap.

De Levendige Echo van Oostende

De komst van het Tango Jazz Quartet naar Oostende voor het derde opeenvolgende jaar is een ware vreugde voor de stad. Het unieke mengsel van tango en jazz dat het kwartet op het podium brengt, belichaamt de levendige stedenband tussen het Belgische en Argentijnse Oostende. Elke noot die gespeeld wordt, elke melodie die in de lucht hangt, is een levendig bewijs van deze bloeiende band.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )