Stimuleringsplan voor opfrisbeurten handelspanden en strandrolcabines gelanceerd in De Panne

De Panne, België

Investeren in een fraai stadsbeeld

Het lokaal bestuur van De Panne heeft met trots de lancering van de vernieuwde Faceliftpremie 2.0 aangekondigd. Deze verfijnde regeling komt niet alleen handelspanden ten goede, maar voor het eerst ook de opvallende rolcabines op het strand van de stad. Met een toegewezen budget van € 70.000, wil het bestuur zijn blijvende inzet voor stadsverfraaiing onderstrepen en loopt dit initiatief tot eind 2025.

In 2021 kwam het bestuur met het baanbrekende idee om de uitstraling van handelspanden te revitaliseren. Het resultaat was overweldigend. Sindsdien zijn er 33 gevelrenovatiedossiers goedgekeurd, wat het stadsbeeld aanzienlijk heeft opgefrist. Dit zichtbare succes heeft de gemeenteraad geïnspireerd om dit initiatief voort te zetten.

Nieuwe mogelijkheden met Faceliftpremie 2.0

De vernieuwde premie stelt ondernemers in staat om voor handelspanden met een maximale commerciële ruimte van 400m² een subsidie aan te vragen voor verfraaiingswerkzaamheden. Cruciaal is dat de renovaties vanaf de straat zichtbaar moeten zijn. Bovendien moet het pand aan alle wettelijke verplichtingen voldoen.

Voor de strandrolcabines, die onmiskenbaar deel uitmaken van het karakteristieke stadsbeeld, gelden soortgelijke regels. Het verwijderen van onnodige uithangborden en onvergunde reclames is een voorwaarde voor toekenning van de subsidie. Aanvragen kunnen eenmaal worden ingediend tot 31 december 2025 en kunnen oplopen tot 50% van het factuurbedrag, met een maximum van € 3.000.

Eenvoudige digitale aanvragen

Ondernemers worden aangemoedigd om gebruik te maken van de digitale faciliteiten. Aanvragen kunnen gemakkelijk online worden ingediend via de ondernemershoek www.depanne.be/ondernemershoek.

Gids voor aspirant-ondernemers

De Panne heeft onlangs ook een startersbrochure uitgebracht voor aspirant-ondernemers, waarin alle belangrijke informatie staat die ze nodig hebben om hun zakelijke droom in de stad te realiseren. Deze brochure is eveneens verkrijgbaar via de ondernemershoek.

Stemmen uit het hart van De Panne

Burgemeester Bram Degrieck en Stéphane Buyens, schepen van Lokale Economie, benadrukten beiden het belang van de Faceliftpremie. Ze geloven dat het initiatief zowel ondernemers ondersteunt als bijdraagt aan het esthetische erfgoed van de stad. Vooral de integratie van rolcabines in het programma werd gezien als een innovatieve stap naar een completer stadsbeeld.

Meer informatie

Voor verdere details kunt u contact opnemen met:

Team Toerisme, Lokale Economie, Cultuur & Erfgoed: 058 42 97 21 | lokale.economie@depanne.be

Stéphane Buyens, schepen van Lokale Economie: 0477 51 28 55 | stephane.buyens@depanne.be

tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be