Stilstand aan de Nieuwpoortkeiweg: schip en spoorwegbrug wederom in ongelukkige omhelzing

Een schip heeft zich donderdagavond vastgevaren onder de spoorwegbrug in Veurne, wat resulteerde in een stillegging van het treinverkeer. Het incident doet denken aan eerdere gebeurtenissen waarbij boten onder dezelfde brug vast kwamen te zitten.

foto’s Davy Lucederme

Het rustige kanaal langs de Nieuwpoortkeiweg in Veurne vormde donderdagavond het toneel voor een opmerkelijke ontmoeting tussen een schip en een spoorwegbrug. Een misrekening in de hoogte zorgde voor een stillegging van het spoorverkeer tussen Veurne en De Panne.

Onderschatte hoogtes en verstoorde routes

De avond lucht boven Veurne kreeg een onverwachte verstoring rond 18.45 uur toen een boot de hoogte van de spoorwegbrug langs het kanaal verkeerd inschatte. Dit resulteerde in een botsing die de rust van de avond verstoorde en het treinverkeer tot stilstand dwong. In een reactie hierop werden de deskundigen van de politie en Infrabel ingeschakeld, die naar oplossingen zochten om de verstrikte vaartuigen te bevrijden.

“In reactie op een gemelde technische storing hebben onze technische teams direct gehandeld,” meldt de spoorbeheerder. Hoewel de spoorinfrastructuur gespaard bleef van schade, kwam het treinverkeer tussen Veurne en De Panne volledig tot stilstand. Als noodoplossing voor gestrande reizigers werden vervangbussen door de NMBS ingezet.

Een echo uit het verleden

Helaas voor de inwoners van Veurne is dit niet de eerste keer dat de spoorwegbrug een obstakel vormde voor onvoorzichtige schippers. In september vorig jaar raakte een woonboot op dezelfde manier vast. Ook elders, zoals in het Vlaams-Brabantse Humbeek, resulteerde een vergelijkbaar incident in een ongewenste isolatie voor de lokale bevolking na een aanvaring.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be