Stedelijke evolutie: Kortrijk verwelkomt elektrische deelbakfietsen

In de schaduw van de torenhoge belforten en onder het toeziend oog van de rivier de Leie, beleeft Kortrijk een stille revolutie. Een revolutie op twee wielen, voortgestuwd door elektrische kracht.

Opkomst van een duurzaam transportmiddel

Het beeld van Vlaamse steden wordt verrijkt met een steeds zichtbaarder wordend icoon: de elektrische bakfiets. Terwijl steden zoals Gent en Brussel de voortrekkersrol al enige tijd op zich hebben genomen, maakt nu ook Kortrijk een gestaagde entree in deze beweging. Vanaf vrijdag wordt deze stad het decor voor het vervoer van kinderen en boodschappen middels elektrische bakfietsen. Monkey Donkey, de aanbieder met een knipoog naar speelsheid en ernst, verspreidt vijf bakfietsen over evenzovele Kortrijkse locaties.

Het design achter de beweging

De gekozen stalen rossen zijn van het type Babboe City. Deze bakfietsen, elegant in design, bieden ruimte voor twee kinderen en boodschappen. Ze combineren de wendbaarheid van een gewone fiets met het praktische gemak van een laadruimte.

Een ontmoeting met de bakfiets

De deelbakfietsen hebben elk hun eigen thuis, een vaste plek in de stad. De opvallende markering “Kortrijk Fietst” gidst potentiële gebruikers naar hun locatie. Zoekend naar deze stedelijke gemakken? Men zal ze onder andere vinden op de Grote Markt, het Sint-Amandsplein en in de Voorstraat. En terwijl de herfst zijn intrede doet, zullen ook de Veemarkt en de Deelfabriek hun eigen bakfiets verwelkomen.

Economisch en praktisch

“De kost van een eigen bakfiets kan stevig oplopen, en niet iedereen heeft dagelijks een dergelijk vervoermiddel nodig,” vertelt Axel Weydts, schepen van Mobiliteit. “Dit deelinitiatief biedt een prachtig alternatief voor sporadische gebruikers.”

De financiële voorwaarden? Met een maandelijks abonnement is men er al voor €3,5 per uur, terwijl degenen zonder abonnement €7 per uur betalen. En om de inwoners te verleiden deze nieuwe vorm van vervoer uit te proberen, worden de abonnementskosten voor de maanden september en oktober 2023 opgeschort.

De technologie achter de bakfiets

Een moderne oplossing vraagt om een moderne aanpak. Gebruikers kunnen hun bakfiets naar keuze reserveren en ontgrendelen via de Monkey Donkey-app, beschikbaar voor zowel Android- als iOS-gebruikers.

In het kort

Kortrijk omarmt de toekomst met de introductie van elektrische deelbakfietsen, een initiatief dat duurzame mobiliteit bevordert en bijdraagt aan een levendige stedelijke ervaring.

Meer info: Deelfietsen in Kortrijk | Kortrijk

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be