Stappen voorwaarts: Defensie kijkt naar de toekomst

De federale ministerraad heeft drie overheidsopdrachten goedgekeurd op voorstel van minister van Defensie Ludivine Dedonder. Deze opdrachten richten zich op dakwerken voor militaire gebouwen, oefenmunitie voor het PIRANHA DF30-pantservoertuig en rantsoenen en accessoires volgens de NATO-normen.

Brussel, schemerend licht van een beslissende federale ministerraad. Een sfeer van vastberadenheid hangt in de lucht. Minister van Defensie Ludivine Dedonder legt met passie haar voorstellen voor, wetend dat de integriteit en toekomst van België’s militaire macht in haar handen rust. Het resultaat? De ministerraad geeft groen licht voor drie cruciale overheidsopdrachten die het hart van de nationale defensie zullen versterken.

Bescherming boven alles: dakwerken in focus

In de schaduw van torenhoge kazernes en over historische militaire domeinen, spelen de elementen een niet te onderschatten rol. Weersinvloeden zijn een onzichtbare vijand die de structuur en energie-efficiëntie van gebouwen aantasten. Met een budget van 20 miljoen euro wordt de missie gelanceerd: het uitvoeren van dakwerken die niet enkel beschermen, maar ook de energetische voetafdruk verlagen. Een stap die zowel de levensduur van deze gebouwen verlengt als een groener pad voor de toekomst uitstippelt.

Piranha’s tanden slijpen: munitie voor training

Elke soldaat moet vertrouwd zijn met zijn wapen, elk pantservoertuig moet als een verlengstuk van zijn bestuurder aanvoelen. Voor het PIRANHA DF30-pantservoertuig is er een specifieke behoefte: oefenmunitie. Met een geschat budget van 10 miljoen euro zal deze munitie onze militairen niet alleen trainen, maar hen ook voorbereiden voor elke uitdaging die voor hen ligt.

Bereidheid op elk moment: rantsoenen en accessoires volgens NATO-norm

In de dynamische wereld van militaire operaties zijn de juiste hulpmiddelen essentieel. Daarom is een overheidsopdracht met een waarde van 5 miljoen euro gericht op de aanschaf van rantsoenen en accessoires via het NATO Support and Procurement Agency (NSPA). De Belgische strijdkrachten verdienen het beste, en door zich aan de NATO-normen te houden, garanderen we dat ze altijd klaar zijn voor actie, waar en wanneer dan ook.

Met een serene blik reflecteert minister Dedonder: “Deze opdrachten belichamen onze toewijding aan een sterk, modern Belgisch leger. Een leger dat is voorbereid op de toekomst en zijn mensen beschermt.”

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be