Stad Oostende en IKWV garanderen veiligheid met strandreddingsdienst

Stad Oostende en IKWV openen het badseizoen met een krachtige verklaring van veiligheid en toewijding. Van het prille voorseizoen tot de zinderende zomermaanden en de zachte overgang naar het naseizoen, staan de strandredders en EHBO-teams paraat om strandbezoekers te beschermen. Innovatie, toewijding en waakzaamheid zijn de drie pijlers waarop deze essentiële dienst rust.

In afwachting van de zomerse gloed die onze kust zal overspoelen, komt de samenwerking tussen de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV) en de Oostendse strandredders opnieuw tot leven. Vanaf donderdag 9 mei 2024 zijn ze weer in actie, klaar om de zee te trotseren en levens te bewaken tijdens de opkomende (verlengde) weekends.

Het voorseizoen: Een begin van zorgvuldig toezicht

In de vroege dagen van het badseizoen, wanneer de zon haar eerste warme stralen over de kust strooit, openen vier strandposten hun deuren gedurende de weekends. Eén aan Mariakerke, één aan de majestueuze Koninginnelaan, en twee bij de centrale post van Kursaal/Oosthelling. De weekends van 9 mei, 18 mei, 25 mei, 1 juni en 8 juni zullen door Stad Oostende en IKWV voorzien worden van strandredders. Van 15 juni tot 28 juni zullen deze vier reddingsposten elke dag paraat staan, gereed om hun levensreddende missie uit te voeren.

Het hoogseizoen: Een tijdperk van waakzaamheid

Wanneer de zomer haar volle kracht laat gelden, van 29 juni tot 1 september 2024, ontvouwt zich een grootschalige inzet. Dertien strandposten verrijzen langs de uitgestrekte kustlijn van Oostende, bemand door meer dan 54 toegewijde redders. Dagelijks worden 54 studenten ingeschakeld om de stranden veilig te houden, een levend schild tussen de golven en de badgasten.

Nabijheid en hulpvaardigheid: EHBO-posten langs de kustlijn

Naast de reddingsposten vinden strandbezoekers ook steunpunten van eerste hulp. In het voorseizoen zijn twee EHBO-posten actief, één nabij Mariakerke en één bij de centrale post van het Kursaal. Tijdens het hoogseizoen worden deze uitgebreid tot 5 posten en één mobiele EHBO-bakfiets, met dagelijkse ondersteuning van 6 studenten.

Het naseizoen: Een zachte terugkeer naar rust

Van 2 tot 15 september blijven dezelfde vier strandposten operationeel, zoals in het voorseizoen. Mariakerke, Koninginnelaan en de centrale post van Kursaal/Oosthelling blijven standvastig, nog steeds waakzaam, nog steeds paraat.

Een nieuw hoofdstuk van veiligheid: Innovatie aan de kust

Dit jaar verwelkomt de strandreddingsdienst een nieuwe bondgenoot in hun missie naar veiligheid: een fonkelnieuw terreinvoertuig van Stad Oostende. Dit voertuig, speciaal ontworpen voor de uitdagende omstandigheden van het strand, staat garant voor een nog efficiëntere reddingsoperatie, een nieuwe held in het arsenaal van bescherming.

(Tekst Serge Jansen van www.westnieuws.be)