Stad Oostende beëindigt erfpacht voetbalstadion na faillissement KVO

Stad Oostende heeft besloten de erfpacht van het voetbalstadion in het Albertpark te beëindigen na het faillissement van KVO. Dit besluit, gebaseerd op artikel 12 van de erfpachtakte, werd genomen om de rechten van de stad te beschermen. De toekomst van het stadion wordt momenteel onderzocht.

In een onverwachte wending heeft de stad Oostende besloten om de erfpacht van het voetbalstadion in het Albertpark per direct te beëindigen. Deze beslissing volgt op het recente faillissement van de Koninklijke Voetbalvereniging Oostende (KVO).

Achtergrond van de erfpacht

Op 26 mei 2015 gaf de stad Oostende het toen gerenoveerde voetbalstadion in het Albertpark in erfpacht aan de nv ‘Oostende Stadion’. Deze overeenkomst was bedoeld om de continuïteit en het onderhoud van de sportaccommodatie te waarborgen. In de erfpachtakte is echter een clausule opgenomen die de stad de mogelijkheid biedt om de erfpacht te beëindigen in geval van een faillissement van de voetbalvereniging.

De aanleiding: Faillissement KVO

Begin juni 2024 werd het faillissement van KVO bekendgemaakt. Deze gebeurtenis had verstrekkende gevolgen voor de voetbalclub en het stadion. Het faillissement bracht een golf van onzekerheid teweeg onder de supporters, sponsoren en de stad zelf. Om haar rechten te beschermen en de toekomst van het stadion veilig te stellen, besloot het schepencollege van Oostende, op advies van de juridische dienst, om artikel 12 van de erfpachtakte in te roepen.

De juridische stap

In artikel 12 van de erfpachtakte staat dat de stad Oostende bij een faillissement van KVO de erfpacht kan beëindigen met een aangetekende brief. Gezien de huidige omstandigheden heeft de stad besloten om van deze mogelijkheid gebruik te maken. Met de verstuurde aangetekende brief is het recht van erfpacht van Oostende Stadion nv met onmiddellijke ingang beëindigd.

Reacties uit de stad

De burgemeester van Oostende, Bart Tommelein, verklaarde: “Het was een moeilijke maar noodzakelijke beslissing. We moeten ervoor zorgen dat het stadion optimaal gebruikt blijft worden en dat de belangen van de stad en haar inwoners beschermd worden. We gaan nu bekijken welke stappen we kunnen nemen om een nieuwe toekomst voor het stadion te waarborgen.”

De toekomst van het stadion

Het is nog onduidelijk wat de volgende stappen zullen zijn voor het stadion in het Albertpark. De stad Oostende is momenteel in overleg met diverse belanghebbenden om te bepalen hoe de accommodatie het beste benut kan worden. Er wordt gekeken naar mogelijkheden voor andere sportevenementen en culturele activiteiten om het stadion een nieuwe bestemming te geven.

Zo was er al in 2022 een optreden van Preute Leute.

(Tekst Serge Jansen van www.westnieuws.be)