Stad Brugge investeert in jong talent: lancering van TURBOlab

Stad Brugge lanceert TURBOlab, een project dat jongeren helpt hun ideeën om te zetten in concrete acties door middel van coaching, wekelijkse bijeenkomsten en netwerkvorming. Met financiële steun van de Vlaamse Overheid en de Stad Brugge, biedt TURBOlab een inclusieve en stimulerende omgeving die de persoonlijke en professionele groei van jongeren bevordert.

Innovatie en ondersteuning voor jongeren

Op donderdag 30 mei 2024 om 16.45 uur vond in Korf aan de Naaldenstraat 4 in Brugge de officiële lancering plaats van TURBOlab. Dit nieuwe initiatief, geïntroduceerd door de Stad Brugge in samenwerking met Peer Support en uitgevoerd door Stadsmakers VZW, biedt jongeren een platform om hun ideeën om te zetten in concrete acties.

Schepen van Jeugd Mathijs Goderis benadrukte de waarde van dit project: “Met trots kondigen we de financiële ondersteuning en erkenning van TURBOlab aan, een baanbrekend project dat de Stad Brugge initieert. TURBOlab is een krachtig voorbeeld van hoe we als stad investeren in onze jeugd. Door een veilige en stimulerende omgeving te bieden, ondersteunen we jongeren in hun persoonlijke en professionele groei. Het project omvat een scala aan activiteiten, zoals 1-op-1 coaching, wekelijkse ontmoetingen, meet-ups en een afsluitende bootcamp, gericht op het ontwikkelen van ondernemende vaardigheden.”

Inclusiviteit en participatie

Schepen van werk en ondernemen Pablo Annys voegde hieraan toe: “TURBOlab is uniek in zijn open en inclusieve karakter, waardoor het alle Brugse jongeren, ongeacht hun socio-culturele achtergrond, kansen biedt. Door middel van methodieken ontwikkeld met Peer Support, bevorderen we participatie en uitwisseling, wat cruciaal is voor de ontwikkeling van de persoonlijke en ondernemende competenties van onze jongeren.”

Louise Stroobandt van TURBOlab lichtte de praktische aspecten van het project toe: “We willen tonen dat er tools binnen handbereik zijn die je plan vooruit kunnen helpen, dat je samen sterker bent om je te organiseren en niet enkel afhankelijk bent van het bestaande aanbod. We tonen waar en bij wie je terecht kunt om je plannen uit te voeren, of we gaan samen op zoek naar subsidies, een plek of materiaal voor hun project.”

Gemeenschap en netwerkvorming

Naast individuele coaching biedt TURBOlab jongeren ook de mogelijkheid om hun netwerk te versterken in Brugge. “Samen met Inge Esselen van Peer Support Vlaanderen organiseren we ‘TURBOlabs’, waar we bouwen aan een steunende en warme community van jongeren. Weten dat je ergens terecht kan met je idee, zorgt voor meer durf en zelfvertrouwen om dingen uit te proberen en effectief in actie te komen,” aldus Louise Stroobandt.

Financiële ondersteuning en toekomstperspectieven

De Stad Brugge erkent het enorme potentieel van TURBOlab en heeft daarom besloten om naast communicatieve en inhoudelijke ondersteuning, ook de financiële steun van 40.000 euro te verstrekken via Vlaamse middelen en 8.000 euro via lokale middelen. Schepen Mathijs Goderis benadrukte: “We zijn ervan overtuigd dat dit initiatief een blijvende impact zal hebben op het leven van vele jongeren in Brugge, hen in staat stelt nieuwe projecten te initiëren en hun weg te vinden naar professionele trajecten. Samen bouwen we aan een dynamische en veerkrachtige toekomst voor de jeugd van Brugge.”

Wekelijkse bijeenkomsten

Elke donderdagnamiddag van 15u tot 18u is er TURBOlab Café in Korf, waar jongeren samen kunnen komen om te werken, bij te praten, vragen te stellen of ideeën af te toetsen. TURBOlab is een samenwerking tussen De Republiek en Peer Support Vlaanderen, mogelijk gemaakt door de steun van de Vlaamse Overheid en Stad Brugge.

Tekst Serge Jansen van www.westnieuws.be