Spanningen tussen provincie en polderbestuur zetten waterbeheer in Gistel onder druk

Dit artikel behandelt de overstromingsproblematiek in Gistel en de spanningen tussen het polderbestuur en de provincie.

Gistel, West-Vlaanderen, 29 januari 2024

Overstromingsproblematiek escaleert in Gistel

In januari 2024 werd Gistel, een stad in West-Vlaanderen, geconfronteerd met uitgebreide overstromingen van weilanden en akkerlanden. Naast de uitzonderlijke regenval, komt een slepend conflict tussen het bestuur van de Middenkustpolder en de provinciale overheid aan het licht. Dit dispuut heeft geleid tot problemen in het effectieve waterbeheer van de regio.

Peilafspraken en pompstationproblemen

Volgens provincieraadslid Wim Aernoudt wordt het regenwater in Gistel afgevoerd naar de Moerdijkvaart via verschillende pompstations. Deze vaart leidt het water naar de zee via het kanaal Plassendale-Nieuwpoort. Er zijn echter meningsverschillen tussen het polderbestuur en de provincie over de peilafspraken die deze waterafvoer reguleren. De provincie streeft naar herziening van deze afspraken, maar slaagt er niet in om consensus te bereiken met het polderbestuur. Dit heeft geresulteerd in de weigering van de provincie om een defecte pomp van het polderbestuur te herstellen.

De Moerdijkvaart: Een knelpunt

Gedeputeerde Naeyaert wijst op de problemen rond de Moerdijkvaart, die ook water uit hoger gelegen gemeenten zoals Ichtegem en Koekelare verwerkt. De provincie wil de wateraanvoer vanuit Gistel naar de Moerdijkvaart beperken, omdat de vaart het debiet niet meer aankan. Prioriteit wordt gegeven aan het beschermen van huizen, wat leidt tot een verhoogd risico op wateroverlast in de akkers en weilanden.

Zoektocht naar alternatieve oplossingen

De provincie werkt aan een plan om Zevekote af te koppelen van de Moerdijkvaart, met een alternatieve afwateringsroute richting de haven van Oostende. Dit vereist aanzienlijke investeringen, maar ook dit voorstel stuit op kritiek van het polderbestuur.

Dringende oproep tot samenwerking

Raadslid Wim Aernoudt benadrukt de urgentie van overleg en overeenstemming tussen alle betrokken partijen. Hij erkent dat het beschermen van woningen en gebouwen prioriteit moet krijgen, maar dringt aan op een snelle oplossing voor de overstromingsproblemen.

Contact voor meer informatie

Tekst door Andy Vermaut (+32499357495) en Serge Jansen (+32468334833) van www.westnieuws.be, e-mail: contact@westnieuws.be