Slinkse dief valt door de mand in Diksmuide

In de donkere onderbuik van de anders zo vredige stad Diksmuide, heeft een golf van mysterieuze misdrijven de rustige levens van zijn inwoners doen opschudden. Een 38-jarige man, geboren in het verre Libanon, zit nu in het hart van dit dramatische avontuur dat leest als een spannend detectiveboek.

Onze helden, de onvermoeibare mannen en vrouwen van de lokale politie, werden op een koude dag in februari naar de plaats delict geroepen – de alledaagse, maar toch geliefde Lidl-supermarkt. Met hun jarenlange ervaring en scherpe intuïtie hadden de politieagenten al snel een hoofdverdachte in hun vizier, een stille man bekend als A.A., die beweerde dat hij enkel stal omdat een onzichtbare stem in zijn hoofd hem dat opdroeg.

De man had een brutale strategie bedacht. Twee zakken vol schatten uit de winkel waren dicht bij de kassa verborgen, terwijl hij enkel een eenvoudig pak koekjes en een fles fruitsap afrekende. De slinkse dader was bijna weggekomen met zijn gewiekste plan, maar het alerte winkelpersoneel en de heldhaftige politie waren hem te slim af.

De ontdekking in de Lidl was slechts het topje van de ijsberg. Toen de politie de woning van A.A. doorzocht, ontvouwde zich een nog schokkender verhaal. Een ware schatkamer van gestolen goederen werd ontdekt, met onder andere parfums, juwelen, uurwerken en zelfs airpods. De man leek een onstilbare honger te hebben naar het onrechtmatig vergaren van waardevolle spullen.

Een psychiatrisch onderzoek bracht nog meer verrassingen aan het licht. De dief beweerde dat hij uit angst voor sociale interacties steelt. De gerechtspsychiater zag echter door de schijn heen en concludeerde dat de man deze symptomen alleen maar veinsde. De advocaat van de verdachte drong aan op clementie, maar de oproep viel op dove oren. Het vonnis van de rechtbank hangt nu in de lucht, als een zwaard van Damocles boven het hoofd van de dief, met de uitspraak gepland voor 13 juni.

Dit hartverscheurende verhaal laat zien hoe de vastberadenheid van de lokale politie om de orde te handhaven, zelfs in het gezicht van de meest onconventionele misdrijven, onwankelbaar blijft. Terwijl de stad Diksmuide angstig wacht op de afloop, blijft het drama van deze ongewone diefstal ons allemaal achtervolgen.

( Serge Jansen en Andy Vermaut www.westnieuws.be )