Schaduwen van Verderf: Spookachtige PFAS-Besmetting in Woumen en Leke (Diksmuide)

De Donkere Diepten van Vervuiling

Een vreeswekkende vondst werd onthuld in het desolate hart van het voormalige stortterrein in de onheilspellende Rapestraat van Woumen, evenals in de nabijheid van de onvermoeibare brandweerkazerne van Leke. Na een grondige bodeminspectie, ontvouwde OVAM een beangstigend geheim – verhoogde PFAS-waarden die op de loer liggen, een sluimerend gevaar dat meer vragen oproept dan het beantwoordt.

De brandweerkazerne van Leke baadt in mysterie. Ondanks dat deze vesting van moed nooit de verstikkende armen van blusschuim heeft gekend, toonde de ondergrond een angstaanjagende hoeveelheid van dit onzichtbare gif. “Er zijn kaarten gemaakt van mogelijke locaties van zorg, met inbegrip van brandweerkazernes, het voormalige stort en locaties die de hitte van zware industriebranden hebben gevoeld,” onthult een verontruste functionaris. “Bij het oude stort en de kazerne van Leke zijn hoge PFAS-waarden ontdekt. Het onderzoeksgebied bestrijkt een straal van 500 meter. Er is een diepgaand onderzoek nodig om de oorsprong van deze vervuiling te achterhalen. Gelukkig is de grond van de nieuwere kazerne in Diksmuide onbezoedeld.”

Een Ongemakkelijke Mededeling: De Fluisteringen van PFAS

De vredige bewoners en toegewijde landbouwers hebben al een onheilspellende boodschap ontvangen. Een brief vol voorzorgsmaatregelen is in hun brievenbussen terechtgekomen, een koude herinnering aan de sluimerende bedreiging. De brief roept op tot een beperkt gebruik van putwater. “We raden af om zwembaden te vullen of groentetuinen te besproeien met putwater. Het drinken van dit water is absoluut uit den boze,” benadrukt de functionaris met een ernstige ondertoon. “Maar het water gebruiken om bijvoorbeeld je auto te wassen, is geen probleem.”

Regenwater, dat als een zuivere zegen uit de hemel valt en niet besmet is door de vergiftigde grond, is volkomen veilig. Ook het eten van groenten uit eigen tuin lijkt geen gevaar op te leveren voor de gezondheid van de bewoners. Maar met de onzichtbare dreiging van de PFAS die zich al in de grond van Woumen en Leke hebben genesteld, is waakzaamheid geboden. Een onzichtbare dreiging maakt haar aanwezigheid bekend, en het is tijd om haar onder ogen te zien.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )