Schaduwen en Schijnwerpers: Criminaliteits- en Handhavingscijfers 2022 van Oostende Ontmaskerd

In een zee van ruisende cijfers en cijfermatige golven heeft de Stad Oostende, in samenspel met de Politie Oostende, het net van de misdaad en de handhaving over het jaar 2022 opgehesen. De vangst is divers, en elk element daarvan spreekt een taal die zowel zorgwekkend als geruststellend kan zijn.

De Opstoot van Fiets- en Winkeldiefstallen: Een Weerspiegeling van Onze Veranderende Tijden

In de schemering van de onzekere jaren 2020 en 2021, verrees de feniks van fietsdiefstallen uit zijn as. Met een stijging van 40% ten opzichte van het voorgaande jaar, is er een schaduw over de straten van Oostende gevallen. De spook van de winkeldiefstal, hoewel stabiel in vergelijking met 2017, heeft ook zijn kop opgestoken met een stijging van 15% ten opzichte van 2021. De echo van COVID-19 blijft nazinderen in deze verschuivingen.

Verdovende Middelen: De Duistere Zijde van Evenementen en Festivals

De zomer van 2022 bracht met haar zon en zee ook een golf van opportuniteit voor het gebruik en de handel van verdovende middelen. Met 110 PV’s in juli tegen een maandgemiddelde van 24, werd de onderstroom van onze festivals pijnlijk zichtbaar.

Vreemdelingenwetgeving en Vandalisme: De Schaduw en het Licht van de Post-Pandemie

Na de verstoring van COVID-19 zijn de cijfers van de vreemdelingenwetgeving weer toegenomen, hoewel ze nog steeds 8% lager liggen dan in 2017. De bange afdruk van de pandemie is nog steeds voelbaar. Daarnaast heeft het onheilspellende gezicht van vandalisme zich meer laten zien in 2022, met geclusterde gevallen die de huizen en garages van het Westerkwartier en de voertuigen van bepaalde straten hebben geteisterd.

Diefstallen uit Voertuigen en Zakkenrollerij: Het Kwaad Verbergt zich in Schaduwen

Ondanks de voortdurende aanwezigheid van de strandpolitie en hun potentieel afschrikkend effect, hebben diefstallen uit voertuigen en zakkenrollerij een duik genomen, resulterend in een stabilisatie in 2022. Dit suggereert een stad die, hoewel geplaagd door haar eigen duisternis, ook momenten van licht en veiligheid biedt.

Netheid als Schild en Zwaard: Oostende’s Slag tegen Vuilheid

In de strijd tegen vuilheid heeft Oostende haar schild en zwaard opgeheven. Ondanks de stijgende overtredingen in 2022, tonen de cijfers ook een vastberaden inzet op netheid, met name bij sluikstorten, waar de cijfers aanzienlijk lager liggen dan in voorgaande jaren.

De Blauwe Zone en Honden op het Strand: Een Zucht van Verlichting

Als laatste ademen de blauwe zones en de stranden van Oostende een zucht van verlichting uit met de dalende cijfers van overtredingen in 2022. Dit is te danken aan een herschikking van het personeel, evenals meer permissieve regels voor honden op het strand.

De cijfers van 2022 onthullen een stad die zowel strijdt als overwint, zich inspant en aanpast, en zich staande houdt ondanks de onrustige golven van verandering en uitdaging. Dit zijn geen zomaar cijfers – ze zijn het hart en de ziel van Oostende, pulserend met de passie en veerkracht van haar mensen.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )