Niet gecategoriseerd

Samen in de strijd tegen mensensmokkel

Onder de moedige vlag van de Federale Politie wordt op 6 juli, aan het begin van de zomer, een belangrijke nationale bewustwordingscampagne gelanceerd. De campagne, met de slogan ‘Samen in de strijd tegen mensensmokkel: help levens redden’, doet een beroep op winkeliers en de bredere burgerbevolking om verdachte activiteiten te rapporteren via het noodnummer 112, zodat onmiddellijk actie kan worden ondernomen indien nodig.

De afgelopen jaren, voornamelijk vóór 2020, poogden transmigranten het Verenigd Koninkrijk te bereiken via de vrachtruimte van vrachtwagens. Er is echter een verschuiving opgetreden naar overtochten met kleine bootjes, voornamelijk vanuit Noord-Frankrijk. Ongeacht de gekozen methode, de reis van transmigranten van het Europese vasteland naar het Verenigd Koninkrijk is dodelijk gevaarlijk. Daarom neemt de Federale Politie het voortouw met de campagne ‘Samen in de strijd tegen mensensmokkel: help levens redden’.

Het hoofddoel is enerzijds om het probleem van mensensmokkel onder de aandacht te houden en anderzijds om winkeliers en andere burgers te motiveren verdachte situaties te melden via het noodnummer 112. Door deze waakzame meldingen kan de politie proactief en efficiënt reageren, of het nu gaat om het aanpakken van een levensbedreigende situatie of om een mogelijke mensensmokkelaar te controleren, arresteren en/of verder te onderzoeken.

Het startschot voor de campagne

Het officiële startschot voor deze campagne werd gegeven op 6 juli om 12.00 uur in Zeebrugge. De Federale Politie roept daarom iedereen op om hen te helpen bij het verspreiden van deze belangrijke boodschap.

Het is geen toeval dat deze lancering plaatsvindt in de provincie West-Vlaanderen, een gebied dat vaak te maken krijgt met transmigranten. De Federale Politie benadrukt echter dat verdachte situaties overal in België kunnen voorkomen. Criminele organisaties vinden steeds weer nieuwe manieren om winst te maken uit mensensmokkel. Met deze campagne wil de Federale Politie de aandacht vestigen op deze uitdaging en werken aan de bestrijding ervan.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *