Roeselare viert Wielerlegendes: Muurschildering Huldigt Beheyt-Van Looy

Roeselare, 25 juli 2023, 15:00 CEST

Een Historisch Duo: de Glorie van Beheyt en Van Looy

Op deze glinsterende zomerdag, is Roeselare een getuige geworden van de viering van wielerlegendes. Een ode aan twee van de meest gerespecteerde figuren in de Belgische wielergeschiedenis – Benoni Beheyt en Rik Van Looy – is onthuld in de vorm van een prachtige muurschildering. KOERS, het Museum van de Wielersport, was het toneel van deze bijzondere huldiging.

De timing is geen toeval. Het is 60 jaar geleden dat deze titanen elkaar uitdaagden op het WK in Ronse, en de immer onverschrokken Van Looy viert in december zijn 90e verjaardag. Een dubbele viering voor deze epische duo!

De Saga van Ronse ’63

Elke wielerliefhebber kent de legendarische WK-race in Ronse in 1963. De onvergetelijke strijd waarin Beheyt, de verrassende uitdager, Van Looy, de kopman, in een sprint versloeg. Het zorgde voor consternatie onder wielerfanaten en vooral bij Van Looy. De media stookte het vuur op met verhalen over ‘het verraad van Ronse’.

Echter, de koude oorlog tussen Rik en Benoni was van korte duur. De vroegere rivalen reden later samen in criteriums in Frankrijk. Toen ze door het KOERSmuseum werden benaderd, stemden beide kampioenen snel in om naast elkaar vereeuwigd te worden op de tuinmuur.

Een Ode aan Belgische Wereldkampioenen

Na Freddy Maertens en Yvonne Reynders, vormen Beheyt en Van Looy het derde en vierde Belgische wereldkampioenen duo dat een artistiek eerbetoon ontvangt op de beroemde ‘Koppenmuur van Roeselare’.

Van Looy, tweevoudig wereldkampioen, wordt door zijn indrukwekkende palmares, waaronder winst in de vijf monumenten, tot op de dag van vandaag beschouwd als een van de grootste Belgische wielrenners aller tijden. Beheyt, die na zijn WK-winst in 1963 een reeks aansprekende resultaten behaalde, verliet de sport vijf jaar later om een fietsenhandel in Roeselare over te nemen.

“De Koppenmuur van Roeselare is een ode aan de Belgische wereldkampioenen die met elke nieuw portret dat erbij komt indrukwekkender wordt,” zei Schepen Debels trots. “Dat we nu twee concurrenten van weleer schouder-aan-schouder afbeelden, maakt de muur alleen maar mooier.”

Familiale Vreugde en Artistieke Pracht

De onthulling van het dubbelportret werd bijgewoond door Beheyt, zijn vrouw Annie en enkele familieleden. Guillaume Van Keirsbulck, de kleinzoon van Beheyt en coureur bij Bingoal Sauzen Pauwels, was zichtbaar onder de indruk van het portret.

Julie ‘Jools’ Vercruysse, de kunstenares achter deze betoverende portretten, was ook aanwezig. In tegenstelling tot eerdere portretten, straalden deze nieuwste creaties meer kleur uit, mede dankzij de koerspetjes die beide coureurs droegen: een kenmerkend rood-wit Faema-petje voor Rik en een typisch groen-geel petje van Wiel’s-Groene Leeuw voor Benoni.

Terwijl de stad Roeselare zich opmaakt voor verdere feestelijkheden, biedt de ‘Koppenmuur’ nu een permanente herinnering aan twee van de meest illustere figuren uit de Belgische wielerwereld. Een ware ode aan de sportieve grootsheid, ingebed in de muren van deze charmante stad.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )