Reddingsoperatie Thermae Palace: Een beloftevol tijdperk voor Oostendes erfgoed

De Stad Oostende, PMV en nv Restotel hebben een overeenkomst bereikt om het Thermae Palace Hotel en de Koninklijke Gaanderijen te restaureren en herontwikkelen. Met een totale investering van 134 miljoen euro, wordt het complex getransformeerd tot een bruisend centrum van cultuur en ontspanning, inclusief de verhuizing van Mu.ZEE naar deze locatie.

Locatie: Oostende

Een historische wedergeboorte voor Thermae Palace

Na bijna vier jaar van intensieve onderhandelingen heeft de Stad Oostende, in samenwerking met Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) en nv Restotel, een cruciale overeenkomst bereikt om het iconische Thermae Palace Hotel en de Koninklijke Gaanderijen te redden van verval. Met een totale investering van 134 miljoen euro, waarvan meer dan de helft uit private middelen, staat het project op het punt een formele samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen.

Een consortium voor cultureel behoud

De restauratie van het Thermae Palace Complex, momenteel in een deplorabele staat, wordt geraamd op 94 miljoen euro. De bijdrage van 12 miljoen euro van de Vlaamse Regering is slechts een deel van de benodigde fondsen. Om dit te realiseren, heeft de stad Oostende een sterk consortium gevormd met PMV en de huidige huurder, de nv Restotel van de familie Vanmoerkerke, met als gezamenlijk doel: Red Thermae Palace.

Een nieuwe toekomst voor het Thermae Complex

De restauratie alleen is niet voldoende; het complex vereist ook een duurzame invulling na de renovatie. Het plan omvat een volledige benutting van het complex, waarbij het monument nog meer wordt opengesteld voor het publiek. Het Thermae Palace zal na renovatie een kwaliteitsvol hotel huisvesten, met faciliteiten zoals een uitgebreide wellness, banketzalen en vergaderzalen.

Mu.ZEE vindt een nieuw thuis

Een significante ontwikkeling is de verhuizing van Mu.ZEE naar het gerenoveerde Thermae Palace. Deze stap brengt kunst dichter bij het publiek en verrijkt zowel het museum als het historische gebouw. Het creëert een levendige ontmoetingsplaats die cultuur en gemeenschap samenbrengt.

Een economisch haalbaar scenario

De financiële haalbaarheid van het project wordt ondersteund door een residentieel programma en voldoende ondergrondse parkeerfaciliteiten. Een publiek-private projectvennootschap, bestaande uit PMV, de stad Oostende en nv Restotel, zal verantwoordelijk zijn voor de herontwikkeling en de nieuwe exploitatie van het complex.

Een belofte van herstel en trots

Deze reddingsoperatie belooft niet alleen de restauratie van Thermae Palace en de Koninklijke Gaanderijen, maar ook een duurzame toekomst voor dit erfgoed. Het project symboliseert de terugkeer van trots en glorie voor de inwoners van Oostende.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be