Provincie West-Vlaanderen opent erfgoedhart voor Open Monumentendag

Gits, Oostende, Kortrijk en Brugge trekken met tal van activiteiten de aandacht voor hun rijke erfgoed

De Provincie West-Vlaanderen neemt op zondag 10 september deel aan de 35e Open Monumentendag, georganiseerd door Herita. Het thema van dit jaar is ‘Met hart en ziel’. De Provincie wil met haar deelname de aandacht vestigen op het rijke erfgoed dat ze in haar bezit heeft.

Activiteiten in Gits

In Gits wordt een wandel- en fietsroute uitgezet langs 18 locaties. In de Sint-Jacob de Meerderekerk in Gits kunnen bezoekers zich verkleden als pelgrim en deelnemen aan creatieve opdrachten. De Gryspeerdmolen stelt die dag de deuren open voor het publiek.

Activiteiten in Oostende

Op het provinciedomein Atlantikwall Raversyde in Oostende kunnen bezoekers gratis toegang krijgen tot het domein en deelnemen aan workshops of genieten van straattheater. Het middeleeuws vissersdorp van Walraversijde komt die dag opnieuw tot leven dankzij de Living History Group Het Guuthuse Huishouden.

Activiteiten in Kortrijk

In Kortrijk kunnen bezoekers het kasteel en de tuinen van kasteel ‘t Hooghe bezoeken. De gidsen nemen de bezoeker mee doorheen de geschiedenis van het gebouw.

Activiteiten in Brugge

Het Provinciaal Hof in Brugge is wegens restauratiewerken gesloten, maar bezoekers kunnen de architect van het gebouw ontmoeten langs digitale weg. In de ErfgoedApp kun je Louis Delacenserie zelf aan het woord horen over zijn realisaties en het actieve handelsleven in de middeleeuwen in het centrum van Brugge.

Het Rijke erfgoed

De Provincie hoopt met haar deelname aan Open Monumentendag zoveel mogelijk mensen te bereiken en hen te laten kennismaken met het rijke erfgoed dat ze in bezit heeft. Gedeputeerde voor Erfgoed Sabien Lahaye-Battheu: “Erfgoed is een belangrijk onderdeel van onze identiteit. Het vertelt ons verhalen over onze geschiedenis, onze cultuur en onze waarden. Ik ben blij dat we met onze deelname aan Open Monumentendag zoveel mogelijk mensen de kans kunnen geven om dit erfgoed te ontdekken.”

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen www.westnieuws.be )