Niet gecategoriseerd

Provincie werkt samen met Noord-Frankrijk om openstaande vacatures bij West-Vlaamse bedrijven in te vullen

De Provincie West-Vlaanderen en het Département du Nord zullen in de toekomst meer samenwerken rond grensoverschrijdende werkgelegenheid om zo de openstaande vacatures bij West-Vlaamse bedrijven in te vullen met Noord-Franse werkzoekenden.

Hiervoor ondertekenden beide overheden een intentieverklaring tot samenwerking op dinsdag 17 april in Noord-Frankrijk (Esquelbecq).

Grensoverschrijdende samenwerking rond werkgelegenheid
West-Vlaanderen kent bijzonder lage werkloosheidscijfers. Ondernemingen ondervinden er grote moeilijkheden om personeel te vinden terwijl Noord-Frankrijk hoge werkloosheidscijfers kent. De complementariteit tussen de economische toestand in beide regio’s zorgt voor een belangrijke potentiële arbeidsmarkt waarover een gezamenlijk beleid kan worden gevoerd. Beide overheden slaan de handen in elkaar om via een pilootproject Franse werkzoekenden te leiden naar vacatures in West-Vlaamse bedrijven. De Provincie West-Vlaanderen en het Département du Nord schrijven zo een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van hun grensoverschrijdend verhaal dat 30 jaar geleden startte.

Lage werkloosheidscijfers, maar veel openstaande vacatures in West-Vlaanderen
In 2017 bedroeg de gemiddelde werkloosheidsgraad in West-Vlaanderen 5,5 %, wat overeenkomt met zo’n 30.200 werkzoekenden. In sommige arrondissementen, waaronder Tielt en Diksmuide, liggen de gemiddelde werkloosheidscijfers zelfs onder de 4 %. Veel bedrijven zijn echter op zoek naar werknemers. Er waren in 2017 bijna 47.000 vacatures bij de VDAB (enkel vaste en tijdelijke contracten). Vooral verpleegkundigen, technici, vrachtwagenbestuurders en IT-ontwikkelaars zijn veel gevraagde, maar steeds moeilijker te vinden profielen.

Hoge werkloosheidscijfers in Noord-Frankrijk
De Franse departementen zijn sinds de hervormingen van eind 2015 bevoegd voor het uitbetalen van het leefloon. De hoge werkloosheidscijfers in Noord-Frankrijk 
(12,6 % in 2017) zorgen ervoor dat het Département du Nord sterk wil inzetten op activeringsmaatregelen en projecten die tewerkstelling nastreven.
Sinds eind 2016 zijn er daardoor 7.000 leefloners aan het werk en is het aantal leefloners met 4,7 % gedaald. De resultaten zijn bemoedigend, maar het Département du Nord wil nog daadkrachtiger optreden via haar partnerschap met de Provincie West-Vlaanderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *