Poperinge herleefde met sprankelende Bier- en Hoppefeesten

Poperinge vierde met verve de 25ste Bier- en Hoppefeesten na een onderbreking van zes jaar. Het evenement, gevuld met muziek, traditie en gemeenschapszin, toonde de stad in haar volle glorie. Van kinderparades tot muzikale extravaganza’s en de brandende hommelvent, de stad bruiste van activiteit en trots.

Grote Markt, Poperinge

Zinderend weekend vol kleur en traditie

Na een stilte die de stad gedurende zes jaar omhulde, bracht Poperinge het bruisende geluid van vreugde en feest terug met de viering van de 25ste Bier- en Hoppefeesten. Met de kinderen van lokale basisscholen die de spits afbeten, baadde het evenement in zonneschijn en werd de stad in een levendige gloed gehuld.

Jong en oud komen samen in het hart van de stad

Het kinderdorp en ‘Feest op de Koer’ van het Hopmuseum waren magneetpunten die zowel de jeugd als de ouderen naar het kloppende hart van de stad trokken. De vrijdagavond nodigde de stad uit met een warme omhelzing, toen de feesttent 2500 bezoekers verwelkomde.

Kroonjuwelen van Poperinge

Tijdens de hopkoninginverkiezing, een schouwspel van pracht en praal, stegen Jolien, Marthe en Charlotte op tot de nieuwe gezichten van Poperinge. Ze zullen de komende drie jaar het trotse symbool zijn van deze levendige gemeenschap.

Muzikale betovering en historische voorstelling

Met de klanken van de Koninklijke Sint-Stanislasspeelschaar en de ritmes van DrumSpirit, kwamen 1500 muziekliefhebbers samen op de Paardenmarkt. Zondag bood echter het visuele festijn van de Hoppestoet, waar 1600 deelnemers het wereldwijde verhaal van hop tot leven brachten. Vaste iconen schitterden na een lange pauze, terwijl nieuwe toevoegingen frisse verrassingen brachten.

Een vurig afscheid

Het afsluitende hommelpapfeest op de Grote Markt vormde een krachtige apotheose. Het hart van Poperinge klopte mee op de tonen van De Faute Bendt, terwijl het icoon van de hommelvent een vlammend vaarwel kende.

Als reflectie op het weekend lijkt het alsof Poperinge de verloren tijd heeft ingehaald, een renaissance beleefde na een periode van stilte. Wie de magie opnieuw wil beleven, noteert nu al de data voor de volgende editie: 18, 19 en 20 september 2026.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be