Pervijze krijgt nieuw OC Ten Bercle

Voorstel aan het publiek van Pervijze

Op 5 juli in 2021 werd voor de eerste keer het project aan de inwoners van Pervijze voorgesteld hoe hun nieuwe OC er ging uitzien. Er waren een twintig tal mensen aanwezig waaronder ook wij van de redactie. Het ging een gebouw zijn met een open ruimte waar mende bibliotheek in rollende kasten plaatsen zodat die langs de kant kon worden geschoven om dan een ander ruimte te creëren. er was een sportzaal en vooral veel opslagruimte om het materiaal te kunnen opbergen voor de speelplein werking. er werden wat vragen gesteld en wat rond gepraat. Onze redactie had enkele bedenkingen in dit hele concept. Zo was er een sportzaal maar geen kleedruimtes. Ook was er niet gedacht aan bijkomende parkeerplaatsen. Daar het gebouw opgeschoven werd in de richting van het binnenplein was er een verlies van 7 parkeerplaatsen. Naar verluid zouden deze problemen zijn opgelost en komt er tussen het kerkhof en het gebouw langs de achterzijden een parking plaats er zou ook een kleedruimte voorzien worden.

In de schaduw van de kerk in Pervijze verrijst binnenkort een nieuw ontmoetingscentrum. Na het verkrijgen van de omgevingsvergunning werkte urbain architectencollectief het aanbestedingsdossier uit, dat momenteel ter goedkeuring voorligt op de tafel van de gemeenteraad. De volgende stap is het zoeken naar een aannemer die het ontmoetingscentrum zal bouwen.

Het stadsbestuur gaf urbain architectencollectief de opdracht tot het bouwen van een nieuw ontmoetingscentrum op de huidige locatie van het OC in Pervijze. Het nieuwe gebouw zal een belangrijke spil worden in het gemeenschapsleven van Pervijze, met onder meer de huisvesting van de bibliotheek, het jeugdhuis en de speelpleinwerking.

Compacte nieuwbouw

Door de slechte bouwkundige staat van het bestaande OC en een interne structuur die moeilijk omgevormd kan worden tot een hedendaags ontmoetingscentrum kozen we voor een nieuwbouw, na afbraak met recuperatie van materialen. Het architectenbureau koos voor een compact gebouw dat aan het kerkplein geplaatst wordt. Achteraan blijft daardoor heel wat ruimte vrij voor een groene speelzone.

Invulling gebouw

In het gebouw zijn een grote en kleine polyvalente ruimte voorzien, die samen of afzonderlijk kunnen functioneren. De grote zaal zal multi-inzetbaar zijn voor heel wat dorpsactiviteiten en zal tegelijkertijd gebruikt kunnen worden door de lagere school als turnzaal of binnenspeelplaats.

In de kleine polyvalente ruimte wordt de bibliotheek ondergebracht. Rekken en kasten zijn verrolbaar waardoor de ruimte-inname beperkt is, wat toelaat om deze ruimte ook voor andere activiteiten in te zetten. De ruimte wordt beschouwd als een ‘grote huiskamer’ en wordt een centrale ontmoetingsplek in het dorp. Ook het dorpspunt, een samenwerking tussen het stadsbestuur en de Lovie die een flinke subsidie krijgen, zal in de huiskamer onderdak vinden en helpen zorgen voor de verdere invulling van de ruimte.

De huiskamer is naast bibliotheek ook een foyer voor de grote zaal, een tentoonstellingsruimte, een ruimte voor kookworkshops, een cafetaria … Een trap in de huiskamer leidt gebruikers naar de eerste verdieping met een vergaderzaal en jeugdhuis n’Obus.

Architectuur op maat van het dorp

Het nieuwe gebouw heeft een verrassend grondplan, met geknikte gevels die geïnspireerd zijn op het oude klooster. Hierdoor ontstaat een boeiende ruimte, met doorzichten van huiskamer naar zaal, vanop de verdieping in de grote zaal, op de omgeving en de kerktoren, … Het gebouw krijgt een imposant dak met grote over dragende luifels. De gevels van het gebouw worden opgetrokken in metselwerk, met gerecupereerde bakstenen van het afgebroken kloostergebouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *