Overdracht van traditie in Kuurne’s culturele hart

Een moment in de schijnwerpers van het Kuurnse erfgoed

Op een zonnige zondagochtend, onder de statige schaduw van het Kuurnse gemeentehuis, vond een tijdloze ceremonie plaats. Eddy Lafaut, die de Kuurnse folklore decennialang diende als grootmeester van de Orde van de Ezel, droeg zijn stola over aan Carl Vereecke in een symbolisch gebaar van respect, traditie en continuïteit.

De eeuwige waakzaamheid van de Orde van de Ezel

De Orde van de Ezel, opgericht in 1975, heeft de zware taak om de culturele ziel van Kuurne te beschermen. Ze zijn de behoeders van de stad’s rijke folklore, waarbij hun inspanningen zich richten op het versterken van Kuurne’s unieke identiteit op zowel nationaal als internationaal niveau.

De grootmeesters: Een legacy van toewijding

Albert Bossuyt was de pionier die deze eervolle titel droeg, gevolgd door Rudi Raes na het onverwachte heengaan van Bossuyt. De rol van de grootmeester is niet slechts ceremonieel; het is het geweten en het leiderschap van de orde. En na Eddy Lafaut’s ongeëvenaarde dienst, is nu Carl Vereecke, een dynamische persoonlijkheid van 61 jaar, gekozen om deze traditie voort te zetten.

Symbool van continuïteit en gemeenschap

Op het hoogtepunt van de plechtigheid, klokslag 11.35 uur, werd de stola ceremonieel doorgegeven, een moment dat fotografen vastlegden voor de eeuwigheid. Het Marktplein werd het decor voor een groepsfoto, een afspiegeling van Kuurne’s hechte gemeenschap.

Francis Benoit, de ordedeken en emotionele kracht achter het evenement, prees Eddy Lafaut voor zijn dienst en verwelkomde Carl Vereecke met warme woorden.

Eddy Lafaut deelde een reflectie: “De waarheid die de ‘Orde van de Ezel’ huisvest is diepgaand: ‘Wat de ezel bindt, kan de mens niet scheiden’. Dit heeft altijd een speciale plek in mijn hart gehad.” Carl Vereecke, de nieuwe grootmeester, reageerde vastberaden: “Samen bereiken we grotere hoogtes. In ware liefde voor Kuurne en voor elkaar.”

Voor meer informatie: Carl Vereecke : 0475 667305 Eddy Lafaut : 0476 58 59 00

( tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )