Overdracht van een eeuwenoude traditie: Eddy Lafaut draagt de mantel van de Orde van de Ezel over aan Carl Vereecke

In een plechtige ceremonie in het gemeentehuis van Kuurne droeg Eddy Lafaut, na jaren van toegewijde dienst als grootmeester van de Orde van de Ezel, zijn stola over aan Carl Vereecke. De Orde, opgericht in 1975, beschermt de culturele en folkloristische identiteit van Kuurne. Het hoogtepunt van het evenement was de overdracht van de stola rond 11.35 uur, gevolgd door een groepsfoto op het Marktplein. Ordedeken Francis Benoit sprak zijn dankbaarheid uit naar Lafaut en verwelkomde Vereecke met warmte. Eddy Lafaut benadrukte de diepe verbondenheid binnen de orde, terwijl Carl Vereecke zijn enthousiasme voor zijn nieuwe rol uitte.

Kuurne, Gemeentehuis – 27 augustus 2023, 11.00 uur

Wissel van de wacht in het hart van de Kuurnse folklore

Met de serene pracht van het Kuurnse gemeentehuis als decor vindt op zondag om 11 uur een historische ceremonie plaats. Eddy Lafaut, die jarenlang met toewijding diende als grootmeester van de Orde van de Ezel, draagt zijn eervolle mantel – de stola – over aan Carl Vereecke.

De ziel van Kuurne: de Orde van de Ezel

Sinds 1975 waakt de Orde van de Ezel over de culturele en folkloristische identiteit van Kuurne. Het hart van deze orde klopt met het ritme van haar leden, die zich inzetten om de naam en faam van Kuurne zowel nationaal als internationaal te laten schitteren. Ze streven ernaar de unieke karakteristieken van de Kuurnse bevolking te behouden en te versterken.

Een kroniek van toewijding

Terugblikkend op de geschiedenis van deze eerbiedwaardige orde was Albert Bossuyt de eerste grootmeester. Zijn vroegtijdige heengaan leidde tot de aanstelling van Rudi Raes in hetzelfde jaar. De essentie van deze rol gaat veel verder dan slechts een titel. De grootmeester is het morele kompas, de voorzitter die de leiding draagt over de orde. En na de waardevolle dienst van Eddy Lafaut is het nu de beurt aan de energieke 61-jarige Carl Vereecke om de teugels in handen te nemen.

Een ceremonieel vol betekenis

Bij het hoogtepunt van de plechtigheid, rond 11.35 uur, wordt de stola officieel overgedragen – een moment dat in het geheugen van de aanwezige fotografen gegrift zal staan. Aansluitend, om 12.30 uur, wordt een groepsfoto gemaakt op het bruisende Marktplein.

Ordedeken Francis Benoit, de emotionele pilaar van dit evenement, spreekt zijn dankbaarheid uit naar Eddy Lafaut en geeft warme welkomstwoorden aan Carl Vereecke.

In de woorden van Eddy Lafaut: “In het huis van de ‘Orde van de Ezel’ hangt een diepe waarheid: ‘Wat de ezel bindt, kan de mens niet scheiden’. Deze spreuk heeft mijn hart diep geraakt.” De nieuw benoemde grootmeester, Carl Vereecke, gaat deze nieuwe uitdaging vol enthousiasme aan: “Samen bereiken we meer. IA voor Kuurne – In amore voor Kuurne en elkaar.”

Contact: Carl Vereecke : 0475 667305 Eddy Lafaut : 0476 58 59 00

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen www.westnieuws.be )