Ouders springen in de bres voor geschorste onthaalmoeder in Middelkerke

In Middelkerke werd een onthaalouder geschorst na vijf ernstige klachten over grensoverschrijdend gedrag. Het Agentschap Opgroeien besliste tot een onmiddellijke schorsing uit voorzorg, in overleg met de gemeente. Achttien kinderen moeten tijdelijk elders ondergebracht worden. Ouders reageren verdeeld; sommigen steunen de onthaalouder onvoorwaardelijk, anderen eisen duidelijkheid. Eén ouder getuigt hoe haar kind zichtbaar oplichtte bij aankomst aan de opvang. Maandag volgt een overleg tussen de gemeente en Kind en Gezin. De schorsing loopt voorlopig tot 14 juli.

Onrust in Middelkerke: schorsing van onthaalouder na klachten over grensoverschrijdend gedrag

De vertrouwensbreuk binnen de muren van een kinderopvang

Een stil huis in een rijwoning aan de rand van Middelkerke. Hier werden tot voor kort dagelijks achttien jonge kinderen opgevangen door een ervaren onthaalouder. Vandaag is de deur gesloten. De stilte weerspiegelt de onzekerheid die in het kustdorp heerst sinds het Agentschap Opgroeien besloot om de opvang te schorsen. Vijf klachten, allen ernstig van aard, deden het agentschap overgaan tot een onmiddellijke tijdelijke schorsing van de vergunning. De beschuldigingen gaan over grensoverschrijdend gedrag en pedagogisch onaanvaardbare praktijken.

Vijf klachten, één ingrijpende beslissing

Volgens een officiële verklaring van het Agentschap Opgroeien werd de schorsing “uit voorzorg en met dringende noodzakelijkheid” ingevoerd. In de voorbije dagen liepen er vijf meldingen binnen. Omwille van privacy worden er geen concrete details vrijgegeven, maar het signaal is krachtig genoeg bevonden om tussen te komen.

“De veiligheid van baby’s en peuters primeert,” luidt het standpunt van het agentschap. “Hoewel deze beslissing ingrijpend is voor gezinnen die hier dagelijks op de opvang rekenden, kon er niet worden gewacht.”

Einde opvang, onzekerheid voor ouders

Voor de ouders betekent de sluiting abrupt afscheid nemen van een routine die soms jarenlang standhield. De betrokken gezinnen werden meteen op de hoogte gebracht. Voor velen onder hen kwam de boodschap hard aan. De reacties zijn gemengd, al overheerst het onbegrip.

“Onze zoon begon te stralen zodra we de straat inreden,” vertelt een moeder die liever anoniem blijft. “Telkens we met de wagen stopten voor de opvang, verscheen er een big smile op zijn gezicht. Hij bloeide daar open. Dat is toch geen reactie van een kind dat zich niet goed voelt?”

Dezelfde ouder drukt haar bezorgdheid uit over de komende dagen. “Mijn partner en ik werken allebei voltijds. Wat moeten wij nu doen? Ik kan mijn kind moeilijk op mijn rug binden en meenemen naar kantoor.”

Loyaliteit tegenover twijfel

Meerdere ouders nemen het op voor de geschorste onthaalouder. “Ze doet dit werk al zo lang. Waarom zouden er nu ineens klachten zijn?”, zegt een vader met fronsende blik. Sommigen trekken de motieven van ex-werknemers in twijfel. “Als er echt iets was, waarom zwegen ze dan zolang?”

Volgens verschillende ouders had men de opvang onder toezicht kunnen laten functioneren in plaats van ze volledig te sluiten. “Zet er iemand bij die objectief meekijkt tijdens de uren. Dan weet je wat er echt gebeurt.”

Lokale politiek schuift mee aan tafel

De situatie krijgt ook een politiek vervolg. Burgemeester Jean Marie Dedecker en schepen van kinderopvang Ethel De Blieck hebben voor maandag een overleg gepland met Kind en Gezin. De bedoeling is helder: uitzoeken hoe de opvangcapaciteit in Middelkerke op korte termijn weer op niveau kan worden gebracht.

De gemeente laat in een reactie weten dat ze samen met het agentschap actief op zoek gaat naar alternatieven voor de achttien kinderen. “We beseffen dat dit gezinnen voor een zware praktische uitdaging stelt. Onze prioriteit is om snel werkbare opvangoplossingen aan te reiken.”

Schorsing tot 14 juli, maar de vragen blijven

De tijdelijke schorsing loopt tot 14 juli. Tot dan moet het onderzoek zijn werk doen. Zowel ouders als lokale instanties hopen op duidelijkheid – liefst snel, maar vooral rechtvaardig.

De onthaalouder zelf werd nog niet publiek gehoord, maar uit de context blijkt dat het hier niet om lichte beschuldigingen gaat. Tegelijkertijd ontstaat er een breuklijn tussen ouders die trouw blijven aan hun kinderbegeleidster en anderen die zich ongerust afvragen wat er zich werkelijk heeft afgespeeld.

Wie spreekt er, wie zweeg er?

Een ander heikel punt dat opspeelt: het tijdstip waarop ex-medewerkers met hun informatie naar buiten komen. “Als je nu pas iets zegt, draag je ook verantwoordelijkheid,” klinkt het bij verschillende ouders. “Zwijgen terwijl je erbij was, dat maakt je niet geloofwaardiger.”

Toch blijft ook bij hen het belang van een degelijk en onafhankelijk onderzoek voorop staan. Het vertrouwen in het systeem, in de mensen die onze kinderen dagelijks begeleiden, staat of valt met transparantie én snelheid.

( Tekst Serge Jansen van www.westnieuws.be )