Oudenburg opent sterrenregister ter nagedachtenis van stilgeboren kindjes

De stad Oudenburg heeft een sterrenregister gelanceerd ter nagedachtenis aan stilgeboren kindjes. Dit initiatief, dat start op Wereldlichtjesdag, biedt ouders een symbolische erkenning en troost. Met dit register en de geplande sterrenweide in Roksem, toont Oudenburg haar toewijding aan het erkennen en respecteren van het verdriet van deze ouders.

Datum en locatie: Oudenburg, 10 december 2023

Een hartverwarmend gebaar van steun en herinnering

In een gebaar van diepe empathie en steun lanceert de stad Oudenburg een sterrenregister. Dit initiatief, geïntroduceerd in het kader van Wereldlichtjesdag, is bedoeld om ouders die het hartverscheurende verlies van een kind hebben ervaren, een vorm van troost en erkenning te bieden. Burgemeester Romina Vanhooren (Open Vld) onderstreept het belang van dit gebaar, vooral voor degenen die een kindje verloren na minder dan 140 dagen zwangerschap. “In dergelijke gevallen is het wettelijk niet mogelijk een geboorteaangifte te doen of het kindje een naam te geven. Ons sterrenregister biedt een symbolische erkenning voor deze stilgeboren kindjes, ongeacht de duur van de zwangerschap.”

Een tastbare herinnering en een plaats voor rouw

Vanaf 11 december 2023 kunnen ouders zich wenden tot het loket Burgerzaken in het stadhuis van Oudenburg om hun kindje te registreren in het sterrenregister. Deze registratie is niet alleen een officiële opname in het register, maar ouders ontvangen ook een ‘zakje vol licht’. Dit zakje bevat een theelichtje met houder en een kaart met een troostend gedicht. De openingsuren van het loket zijn te vinden op de website van de stad.

Erkenning en ruimte voor rouw

Burgemeester Vanhooren licht verder toe: “Met dit initiatief bieden we niet alleen steun, maar erkennen we ook het verdriet van ouders die een kindje verloren hebben. Daarnaast zijn we bezig met het ontwikkelen van een sterrenweide op de begraafplaats van Roksem. Zo willen we een fysieke plaats bieden voor rouw en herinnering.”

Tekst: Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be