Opstand in de winkelstraten

De immer zo statige boulevards van de Belgische winkelstraten resoneren nu met onrust. Waar de grootmacht Delhaize eerst haar vleugels spreidde over het land, broeit er nu een rebellie onder haar dak, dat lazen we gisteren in het Laatste Nieuws en vandaag in de vroege morgen in De Morgen.

Onrust onder de gouden leeuw

De wind van verandering waait door de rijen van Delhaize. Waar de reus eerder een overnameplan voor 128 winkels bekendmaakte, stuit deze nu op een tweede, onverwachte barrière. Terwijl de inkt van deze overeenkomsten nog vers is, roeren de uitbaters van de bestaande 636 franchisevestigingen zich. Ze keren zich tegen de nieuwe condities die Delhaize hun wil opleggen.

Niet enkel in het Vlaamse land, maar ook in de provincies Antwerpen en West-Vlaanderen, en zelfs over de taalgrens, klinkt een eendrachtig gemor van ontevredenheid.

Een fluistering in de wind

Dit hadden ze niet zien aankomen, verzucht de zelfstandige uitbaters, die al jarenlang het Delhaize-embleem met grote trots dragen. Velen dachten dat de nieuwe regels enkel zouden gelden voor de overgenomen vestigingen. Echter, tot hun ontzetting, moeten ze nu vernemen dat zelfs hun eigen, vertrouwde contracten weldra herzien worden.

De strijd barst los

Deze bekendmaking heeft geleid tot een schokgolf van ongeloof bij de franchisenemers. Er ontstaan coalities, verenigd onder de vlag van verschillende advocatenbureaus, om een front te vormen tegen Delhaizes nieuwe beleid. Ze bundelen hun krachten en geven een duidelijk signaal af: de gevestigde orde wordt uitgedaagd.

Ook Buurtsuper, de waakhond van zelfstandige supermarkten, voelt de trillingen van deze beweging. Door heel het land nemen ondernemers ondertussen het initiatief om juridische bijstand te zoeken.

Een appel aan Delhaize

De organisatie heeft als plan Delhaize te confronteren met de grieven van de zelfstandige ondernemers. Dit raakt niet enkel de uitbaters van Delhaize, maar de gehele sector, luidt het in de wandelgangen. Als we toegeven, dan zal de rest volgen en het franchisemodel moet een eerlijk model blijven.

De zwaarte van deze verandering is niet te onderschatten. Veel uitbaters staan op een kruispunt, overwegend hun volgende zet in dit schaakspel. Wat als ik de nieuwe regels moet accepteren zoals ze nu zijn?, vraagt een van hen zich af, de angst voor de toekomst voelbaar in zijn stem.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be