Geboortebos in Lichtervelde: een eeuwenoude traditie herleeft

lichtervelde, een idyllisch dorpje doordrenkt van traditie, ademt nieuw leven in een oude gewoonte die teruggaat tot 1995. In die tijd begon de gemeente met het planten van geboortedreven, een traditie die elk kind dat het levenslicht zag, vereeuwigde door een boom te schenken in een geboortedreef of -bos.

Een begin vol betekenis

de gemeente Lichtervelde stond aan de wieg van deze prachtige gewoonte. In 1994 zagen talloze kinderen het daglicht, en hun komst werd groots gevierd. Samen met hun ouders, broers en zussen werden ze uitgenodigd om een boom te planten in de allereerste geboortedreef op ‘t Veld. Iedere boom kreeg een bescheiden maar betekenisvol bordje met daarop de naam en de geboortedatum van het kindje, als een blijvende herinnering aan het prille begin van hun leven.

Jaar na jaar: groei van een traditie

jaar na jaar herhaalde zich dit ontroerende ritueel op de laatste zaterdag van november. Zo ontstonden acht prachtige geboortedreven op ‘t Veld. Maar de gemeente ging verder en zocht naar nieuwe locaties om deze traditie voort te zetten. De Huwynsbossen werden de volgende bestemming, en vanaf 2004 breidden ze uit met een majestueus geboortebos dat gestaag groeide. In nauwe samenwerking met het Agentschap Natuur en Bos werd dit waardevolle initiatief gerealiseerd. De individuele naambordjes op de bomen maakten plaats voor een groots bord waarop alle namen sierlijk werden vermeld. In 2010 werd opnieuw een geboortedreef aangelegd, ditmaal in de Bellestraat, gevolgd door de Gentweg, de Moerplasstraat en de Fonteinestraat.

Een nieuw begin

en nu, bijna een decennium later, wordt deze traditie nieuw leven ingeblazen. Het recept is eenvoudig maar doeltreffend. Elk gezin waarin tussen 2014 en 2022 een kind werd geboren en dat zijn of haar thuis vond in Lichtervelde, wordt uitgenodigd om deel te nemen. Het verzoek is simpel: draag geschikte kleding, stevige laarzen, en breng een schop mee. Er wordt verwacht dat er daadwerkelijk wordt gewerkt, want deze symbolische handeling draagt een diepe betekenis met zich mee.

De heropleving

de aanplanting staat gepland op 25 november 2023, de Dag van de Natuur. Met maar liefst 794 geboortes tussen 2014 en 2022, zal het een enerverende dag worden. Daarom worden er tijdssloten gehanteerd vanaf 8u30.

Een groeiende visie

het Agentschap Natuur en Bos verwierf eerder dit jaar 33 hectare grond met als doel de uitbreiding van de Huwynsbossen en een verbindingsweg met het Colpaertsbosje te creëren. In september 2023 werd een vergunning verleend voor de gefaseerde realisatie van deze uitbreiding.

Een groene toekomst

binnen deze uitbreiding is er een speciale ruimte gereserveerd voor bebossingsacties, waaronder dit nieuwe geboortebos. Ouders krijgen de kans om de handen uit de mouwen te steken en deel te nemen aan dit prachtige project door een geboorteboom te planten. Het geboortebos voor de kinderen geboren tussen 2014 en 2022 zal zijn wortels vinden in de Steenovenstraat, naast Hoeve Verduyn.

Een belofte voor de toekomst

dit initiatief is niet alleen een viering van nieuw leven, maar ook een eerbetoon aan de verbondenheid tussen de gemeenschap en de natuur. Het verankert de namen van deze jonge Lichterveldenaars in de aarde, als een belofte voor een groene toekomst. Deze herleefde traditie, gevoed door respect voor het leven en de natuur, blijft een schitterend voorbeeld van de kracht van gemeenschap en verbondenheid.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be.