Opklaring aan de horizon: Groede’s zwemverbod opgeheven in Zeeland (Nederland)

Rijkswaterstaat heeft na recente ontdekking van verhoogde bacteriële waarden het negatieve zwemadvies voor Strand Groede ingetrokken, nadat nieuw onderzoek aantoonde dat de waarden weer veilig zijn.

22 augustus 2023, Strand Groede, Breskens-Nieuwesluis Badstrand

De zee verbergt veel geheimen. Afgelopen week bleek dat een daarvan verhoogde bacteriële waarden waren in de wateren van Breskens Nieuwesluis Badstrand, beter bekend als Strand Groede. De stille wachters van Rijkswaterstaat, tijdens hun routine bemonstering, ontdekten verhoogde concentraties E-Coli en Intestinale Enterococcen (IE). Uit een overmaat van voorzichtigheid, werd een negatief zwemadvies afgegeven, waardoor het geluid van spelende kinderen en de vreugdevolle kreten van zwemmers even afwezig waren op deze locatie.

De kalmte na de storm

Op 18 augustus 2023, daalde een nieuwe zilveren reiger – in de vorm van Rijkswaterstaat – neer bij het strand, om een nieuw watermonster te nemen. En net als het plotse opklaren van een storm, bracht dit monster goed nieuws. De bacteriële waarden waren teruggekeerd naar een veilige norm, waardoor de waarschuwingssignalen konden worden opgeheven en de zee haar gasten opnieuw kon verwelkomen. Hoewel dergelijke bacteriën van nature een kort leven beschoren zijn in het zilte zeewater, bleef de oproep aan hen met kwetsbare gezondheid om waakzaam te blijven. De bron van deze bacteriële golf blijft vooralsnog een mysterie, waar Rijkswaterstaat verder onderzoek naar doet.

Waar de golven je veilig omarmen

Voor zij die de zoute omhelzing van de zee zoeken, is het goed om te weten waar je dit het beste kunt doen. Voor de meest actuele informatie over zwemlocaties in Zeeland en eventuele waarschuwingen, kan men terecht op zwemwater.nl. Hier vinden bezoekers een lijst van officiële zwemlocaties, waar de zekerheid van zuiverheid en veiligheid hoog in het vaandel staat. Maar zoals de oude zeelieden altijd zeggen: “De zee is een vriend, maar ook een kracht om te respecteren.” Zwemmen blijft dus altijd op eigen risico.

Tekst: Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be