Operatie Magische Glimlach: Foodsavers en Dreamland maken kinderdromen waar

Foodsavers regio Middenkust en Dreamland hebben hun krachten gebundeld om overtollig voedsel en onverkocht speelgoed te verzamelen, te sorteren en te herverdelen onder arme gezinnen in de regio. Het initiatief, dat deel uitmaakt van een grotere samenwerking tussen verschillende voedseldistributieplatformen, zorgt ervoor dat kwetsbare kinderen toegang krijgen tot ontwikkelingsstimulerend speelgoed. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het Kinder Kansen Fonds.

Een Sprankelende Samenwerking, Meer dan Voedsel

In de schaduw van de blinkende wolkenkrabbers en fonkelende straten van Oostende, draaien de raderen van een fenomenaal, hartverwarmend initiatief. Foodsavers regio Middenkust, gesteund door de heroïsche inspanningen van Stad Oostende, werken aan een nobele missie. Ze halen voedseloverschotten weg van de rijke tafels, om ze te sorteren en herverdelen onder degenen die ze het meest nodig hebben. De onvermoeibare wachters van de sociale organisaties en OCMW’s in de regio zijn hierin hun trouwe bondgenoten.

Maar er is meer! Dreamland, de titanen van plezier en kinderdromen, hebben de rangen van dit onwaarschijnlijke team versterkt. Het resultaat? Een gloednieuw, fantastisch luik waarin speelgoed centraal staat, waardoor kinderen die opgroeien in armoede de sleutel krijgen tot een magische wereld vol ontwikkelingsstimulerend materiaal.

Een Betoverende Dans tussen Voedseldistributieplatformen

Dit sensationele initiatief maakt deel uit van een groter dansfestijn tussen de voedseldistributieplatformen Foodact 13, Foodsavers regio Middenkust en Foodsavers Westhoek. Sinds oktober 2022 werken deze drie musketiers samen met Dreamland aan een proefproject dat hen toelaat om als moderne Robin Hoods geretourneerde speelgoedartikelen te redden van de afvalberg.

Eens opgehaald bij Dreamland, worden deze schatten gesorteerd, getest, en indien nodig hersteld door de vakkundige handen bij maatwerkbedrijf Interwest. Daarna worden ze verdeeld over de drie voedseldistributieplatformen, met Foodsavers regio Middenkust die op hun beurt een efficiënte en doelgerichte verdeling van dit aanbod verzorgen voor kinderen in een kwetsbare situatie.

De Magische Herbestemming van Speelgoed

Elk stuk speelgoed dat gered wordt, krijgt een nieuwe thuis en een nieuwe missie. Bij het Huis van het Kind bijvoorbeeld, zal het speelgoed worden ingezet in het ruilhoekje. Dit zal als een veilige haven dienen voor kinderen, die de gelegenheid krijgen om te spelen en hun band met hun ouders te versterken. De Katrol en andere begeleidingstehuizen zijn van plan om een verjaardagskast te ontwikkelen met het gedoneerde speelgoed. Deze kast zal fungeren als een bron van vreugde, waardoor elk kind een prachtig stuk speelgoed kan meenemen naar verjaardagsfeestjes.

Spelen is voor kinderen meer dan zomaar een tijdverdrijf. Door te spelen ontwikkelen ze belangrijke vaardigheden, zowel op motorisch als sociaal gebied en in denkontwikkeling. Foodsavers, Dreamland en Stad Oostende hebben hun krachten gebundeld om speelgoed dat niet meer verkocht wordt op een zinvolle manier te herverdelen. Zo zorgen zij ervoor dat deze jonge dromers hun vrije tijd op een verrijkende en gevarieerde manier kunnen doorbrengen.

Het project krijgt extra steun van het Kinder Kansen Fonds, een gulle weldoener ondergebracht bij de Koning Boudewijnstichting en een initiatief van Rotary Gistel vzw. Deze vereniging heeft de prachtige missie om kinderen van 0 tot 12 betere kansen te bieden in hun ontwikkeling. Zo krijgt elke kinderdroom de kans om werkelijkheid te worden.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )