Opening jubileumeditie Vierdaagse van de IJzer bij de Sint-Niklaaskerk in Oostduinkerke

21 augustus 2023, 19:21, Oostduinkerke

Bij het vallen van de avond, onder de wachttorens van de tijdloze Sint-Niklaaskerk in Oostduinkerke, kwamen tal van genodigden samen voor de officiële opening van de 50ste editie van de Vierdaagse van de IJzer.

Terugblik op een eeuw van conflicten

Het verleden van België tijdens de Eerste Wereldoorlog, de zogenoemde Groote Oorlog, werd op ontroerende wijze herdacht. Een eeuw lijkt misschien lang, maar de sporen en verhalen leven voort. Sophie De Schaepdrijver, een gerespecteerde docente, verwoordde in haar boek “De Groote Oorlog” treffend de dubbele oorlog die België voerde, zowel aan het front als in het bezette land. Dit citaat werd met eerbied aangehaald als een stille getuige van de diepe littekens die deze oorlog achterliet.

Een tocht van herinnering en respect

De komende dagen zullen wandelaars de Westhoek doorkruisen. Elke stap die gezet wordt, is een eerbetoon, een echo van de granaten die hier ooit ontploften. Toch is het nu een tocht van vrede, zonder littekens of verwoestingen.

Oostduinkerke herdenkt in het bijzonder haar gevallenen. Traditionele vlaggen en vaandels van vaderlandslievende verenigingen wapperden fier, symbool voor eendracht en herinnering. De aanwezigheid van het publiek is een stille dank voor de offers van weleer.

Een ceremonie vol eerbied

Diverse autoriteiten, waaronder Minister van staat André Flahaut, gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwe en tal van andere hoogwaardigheidsbekleders, gaven gehoor aan de oproep om bloemen neer te leggen. Een teken van respect en herinnering.

Het indrukwekkende geluid van de Last Post weergalmde vervolgens, gevolgd door de Europese en Nationale hymne. Het was een moment van eerbied, een moment waarop de tijd leek stil te staan.

Afsluiting en vooruitblik

De ceremonie kwam ten einde met een uitnodiging voor alle genodigden voor een receptie in zaal De Witte Burg, aangeboden door de gemeente Koksijde in samenwerking met de Koninklijke Orde van de Paardevissers.

De komende dagen beloven wandelingen vol herinnering en respect, als eerbetoon aan de geschiedenis die ons heeft gevormd.

( tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )