Op het snijvlak van geweld en jeugd: de verontrustende opkomst van drillrap

Bron: 14-08-2023 Humo – Annemie Bulté, pagina 8

Van keukenmes tot machete: Het wapen van keuze

Van de schroevendraaier in de keukenlade tot machetes en gekartelde messen. De verleiding begint al op twaalfjarige leeftijd. De aantrekkingskracht van sociale media en de stoere beelden van gemaskerde rappers met wapens maken de lijn tussen werkelijkheid en fictie steeds vager voor deze jonge geesten. In deze parallelle wereld lijkt het haast een noodzaak om bewapend over straat te gaan.

De stilte achter het staal

Vraag een jongere waar hij zijn wapen vandaan heeft, en je zult waarschijnlijk geen antwoord krijgen. “Gevonden in het park”, is het standaard excuus. De realiteit van messen en machetes verborgen onder kleding is een angstaanjagende gedachte.

Verweven met de cultuur


Drillrap is niet enkel een fenomeen in Antwerpen. Het manifesteert zich ook in Hasselt, Dendermonde en andere steden. De gevaarlijkste daders zijn vaak ouder dan veertien, maar de invloed reikt tot kinderen van twaalf. Voor sommigen, getekend door oorlogservaringen, zijn wapens en geweld een deel van hun dagelijkse leven.

Een digitale echo van geweld

Met de opkomst van smartphones is jeugdcriminaliteit voorgoed veranderd. Het is niet langer alleen het fysieke geweld dat angst inboezemt, maar ook het virale effect ervan. Opnamen van aanvallen worden gemaakt, gedeeld en bekeken, waardoor het geweld een digitale echo krijgt.

Zoeken naar de waarom
Wat drijft deze jongeren tot zulk gedrag? Terwijl sommigen vechten voor de ‘likes’ en shares, zijn er anderen met een dieper geworteld agressieprobleem. Hun lage frustratietolerantie leidt tot explosieve uitbarstingen, en in deze tijden lijkt geweld de voorkeurstaal van sommige tieners te zijn.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be