Oostende zet stap naar toekomst met restauratie erfgoedpanden in Euphrosina Beernaertstraat

De stad Oostende heeft een omgevingsvergunning verleend voor de restauratie van twee erfgoedpanden in de Euphrosina Beernaertstraat. Deze panden worden getransformeerd tot meergezinswoningen, waarbij de historische waarde zorgvuldig behouden blijft en gecombineerd wordt met moderne woonkwaliteit.

Oostende, 3 december 2023 – Euphrosina Beernaertstraat

In een ambitieuze beweging naar het behoud en de heropleving van haar historisch erfgoed, heeft de stad Oostende groen licht gegeven voor de restauratie van twee markante erfgoedpanden in de Euphrosina Beernaertstraat. Deze panden, parels van neoclassicistische architectuur uit de late negentiende eeuw, staan op het punt een nieuw hoofdstuk in hun geschiedenis te beginnen, omgevormd tot meergezinswoningen met in totaal negen woongelegenheden.

Een symbiose van oud en nieuw

Het project omvat een zorgvuldige restauratie van het Neoclassicistische herenhuis op huisnummer 44. Dit pand, bekend om zijn hoge locuswaarde, zal in zijn oorspronkelijke glorie hersteld worden. De voorgevel wordt met respect voor zijn historische waarde gerenoveerd, terwijl het interieur een grondige verbouwing ondergaat. De dakverdieping wordt uitgebreid en krijgt een nieuwe dakuitbouw, terwijl de ondergrondse verdieping verrijkt wordt met een ruime patio, die natuurlijk licht diep in de woning brengt.

Huisnummer 46, eveneens een burgerhuis met neoclassicistische elementen, ondergaat een transformatie waarbij de voorgevel behouden blijft. Achter deze historische façade komt een moderne uitbreiding, uitgevoerd in materialen die harmoniëren met het erfgoeddeel. Dit zorgt voor een naadloze integratie van oud en nieuw, waarbij de authenticiteit van de straat behouden blijft.

Een voorbeeld van behoud door ontwikkeling

Deze restauratieprojecten zijn niet alleen een ode aan de rijke geschiedenis van Oostende, maar ook een toonbeeld van hoe moderne ontwikkeling hand in hand kan gaan met erfgoedbehoud. Kurt Claeys, de bevoegde schepen, uit zijn bewondering voor de plannen: “Het plaatje klopt volledig. Dit dossier is een voorbeeld van behoud door ontwikkeling, waarbij het lage locuspand in detaillering, breedte en hoogte het hoge locuspand ondersteunt. We kijken vol verwachting uit naar de realisatie van dit project.”

Een belofte voor de toekomst

Met deze restauratie zet Oostende een belangrijke stap in de richting van stedelijke vernieuwing, waarbij respect voor het verleden en visie voor de toekomst hand in hand gaan. De Euphrosina Beernaertstraat, ooit getuige van de grandeur van de negentiende eeuw, staat op het punt een nieuw tijdperk van stedelijke schoonheid en leefbaarheid in te luiden.

Tekst: Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be