Oostende viert Wereld Autisme Dag met lancering van baanbrekend initiatief

De introductie van een visueel stappenplan door de Stad Oostende op Wereld Autisme Dag is een progressieve stap naar een toegankelijkere en stressvrije ervaring voor alle bezoekers van Zwembad Brigitte Becue, met bijzondere aandacht voor de behoeften van mensen met autisme.

Oostende, 2 april 2024

Op Wereld Autisme Dag onthult de Stad Oostende een innovatief visueel stappenplan voor Zwembad Brigitte Becue, ontwikkeld in samenwerking met Toerisme voor Autisme. Dit initiatief markeert een significante stap naar een inclusiever en toegankelijker Oostende, met als doel bezoekers voor te bereiden op een stressvrij zwembadbezoek.

Een gids voor iedereen

Het visueel stappenplan is een combinatie van foto’s, pictogrammen en tekst, ontworpen om bezoekers een helder overzicht te bieden van hun route in en naar het zwembad. Door belang te hechten aan communicatie, visualisatie, voorspelbaarheid en structuur, streeft de stad ernaar de behoeften van een neurodivers publiek te vervullen.

Begrip voor neurodiversiteit

Voor mensen met autisme kunnen nieuwe ervaringen, onvoorspelbare situaties en onbekende sociale conventies aanzienlijke stress veroorzaken. Toerisme voor Autisme levert inspanningen om de toeristische sector te transformeren tot een omgeving die niet alleen toegankelijk is voor mensen met autisme, maar ook voor anderen die baat hebben bij extra structuur en visuele ondersteuning.

Een stap vooruit voor Oostende

Schepen Hina Bhatti benadrukt het belang van dit visuele stappenplan: “Dit initiatief is een mijlpaal op weg naar een autismevriendelijk Oostende. Door ons te focussen op heldere communicatie en structuur, maken we het zwembadbezoek voor iedereen aangenamer. Onze missie is een stad te creëren waar iedereen zich welkom voelt.”

Verder dan het zwembad

Dit visueel stappenplan is slechts het begin. Stad Oostende en Toerisme voor Autisme werken al aan vergelijkbare projecten voor andere stedelijke locaties, waaronder het Stadhuis. Dergelijke initiatieven verbeteren niet alleen de ervaring voor mensen met autisme, maar dragen ook bij aan de algemene toegankelijkheid en klantvriendelijkheid van de stad.

Autismevriendelijke stad

Oostende heeft al meerdere initiatieven ontplooid om de stad autismevriendelijk te maken, zoals de prikkelarme kermisdagen. Daarnaast ontvangen stadsmedewerkers specifieke trainingen en worden er praatgroepen en zitdagen georganiseerd voor en door mensen met autisme. Het visueel stappenplan is beschikbaar op de website van Stad Oostende en markeert een belangrijke stap vooruit in de inzet van de stad voor inclusiviteit.

Auteurs tekst: Andy Vermaut +32499357495 en Serge Jansen +32468334833 van www.westnieuws.be email: contact@westnieuws.be