Oostende viert op 16/11 in Forumzaal Bibliotheek band met Banjul: Een avond vol internationale verhalen

De stad Oostende organiseert een infoavond en tentoonstelling ter ere van de twintigjarige stedenband met de Gambiaanse hoofdstad Banjul. Dit evenement belicht de culturele, educatieve en sociale projecten die uit deze samenwerking zijn voortgekomen, en biedt inzichten in de wederzijdse verrijkende ervaringen van zowel Oostendenaars als inwoners van Banjul.

Oostende, 15 november 2023

In het kader van de twintigjarige stedenband tussen Oostende en de Gambiaanse hoofdstad Banjul, organiseert de Stad Oostende op donderdag 16 november een informatieve en culturele avond. Deze bijeenkomst, die plaatsvindt in de Forumzaal van de Bibliotheek van Oostende, belicht de vruchtbare samenwerking en de diverse projecten die uit deze unieke band zijn voortgevloeid.

Een brug tussen continenten

Oostende, bekend om haar internationale uitstraling, heeft door de jaren heen een sterke band opgebouwd met diverse steden wereldwijd, waaronder Monaco, Ostende in Argentinië, en vooral Banjul in Gambia. Deze bijzondere verbinding, die zich uit in diverse projecten op het gebied van onderwijs, sociale inclusie, stadsvergroening en klimaatbeheersing, viert dit jaar haar twintigste verjaardag.

Verhalen die verbinden

Tijdens de infoavond, die loopt van 20.00 tot 22.00 uur, zullen verschillende Oostendenaars die Banjul bezocht hebben, hun ervaringen delen. Verhalen van leerkrachten en leerlingen van het Sint-Andreasinstituut en De Studio, alsmede studenten verpleegkunde van ZoWe, bieden een uniek inzicht in de impact van deze stedenband. Ze belichten hoe hun interacties met de lokale bevolking en instellingen zoals het Edward Francis Small Teaching Hospital (EFSTH) bijdragen aan een beter begrip en wederzijdse verrijking.

Kunst en cultuur als brug

De avond wordt verder verrijkt door een fotoreportage van Pieter Clicteur, die de schoonheid en de transitie van Banjul vastlegt. De muzikale begeleiding door koraspeler Lamin Kuyateh, met zijn traditionele Afrikaanse instrument, voegt een extra dimensie toe aan de beleving. Deze culturele elementen benadrukken de diversiteit en rijkdom van de Gambiaanse cultuur en de sterke banden die met Oostende zijn gesmeed.

De infoavond is vrij toegankelijk voor iedereen en wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie West-Vlaanderen. Voor meer informatie over het volledige programma, kunt u terecht op www.oostende.be/infomoment-stedenband.

( Tekst: Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )