Oostende raadpleegt Cultuurraad over toekomstig kunstwerk voor Beaufort 2024

Oostende, de Stad aan Zee, staat aan de vooravond van een kunstzinnige verschuiving. Binnen het kader van Beaufort 2024 is een locatievoorstel naar voren gebracht, dat de bestaande sokkel in de vijver van de Leopold II-laan betreft. Deze plek wordt momenteel gesierd door ‘De Zee’, een kunstwerk dat diep in de harten van vele Oostendenaars ligt.

Historische verschuiving

‘De Zee’, door menigeen liefkozend ‘Dikke Matille’ genoemd, heeft al jaren haar vaste stek op de middenberm van de Leopold II-laan. Het kunstwerk van Georges Grard is echter niet altijd daar geweest. De oorspronkelijke plek bevond zich namelijk bij het Kursaal, zoals destijds bedacht door architect Leon Stijnen. De Stad Oostende heeft plannen aangekondigd om ‘De Zee’ terug te verplaatsen naar haar oorspronkelijke habitat, een proces waarbij advies van Onroerend Erfgoed essentieel was.

Nieuwe golven met Beaufort 2024

In 2024 wordt Oostende opnieuw het toneel van het kunstevenement Beaufort. Onder de artistieke leiding van Els Wuyts wordt de stad voorbereid op de achtste editie van dit evenement. Hierbij hoort uiteraard een nieuw permanent kunstwerk. Na intensief overleg met Westtoer is besloten dat de eerder genoemde sokkel, gelegen aan het kruispunt van de Karel Janssenslaan, de potentiële nieuwe thuishaven wordt voor een kunstwerk van Femmy Otten, dat in samenwerking met de gemeente en Westtoer tot stand komt.

De stem van cultuur

Schepen Bart Plasschaert benadrukt het belang van samenspraak: “Voor alle kunstwerken in de openbare ruimte en ook bij het benoemen van nieuwe straten, erfgoeddossiers en meer, raadplegen we altijd de Cultuurraad. Deze traditie zullen we handhaven, vooral in een zaak die zoveel betekenis heeft voor onze stad. De Cultuurraad van Oostende krijgt dus volgende week de gelegenheid om hun licht te laten schijnen over dit voorstel.”

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )