Oostende opent de deuren naar kennis en focus

Stad Oostende reageert op de behoeften van haar studenten door stille studeerplaatsen aan te bieden in de Bibliotheek, Zwembad Brigitte Becue, en Vrijetijdscentrum Duin en Zee. De samenwerking met de Jeugdraad en de inzet van lokale jongeren versterken dit initiatief, dat gericht is op het bevorderen van academische excellentie en onderlinge steun.

Oostende, 3 december 2023 – In een tijd waarin de druk op studenten elk jaar lijkt toe te nemen, biedt Stad Oostende een oase van rust en concentratie. Met het heropenen van diverse prikkelarme locaties voor co-studie, beantwoordt de stad de roep van vele jongeren voor een stille, gezamenlijke studieomgeving.

Een haven van rust voor studerende jongeren

De initiatieven van Stad Oostende zijn meer dan zomaar studieruimtes; ze zijn een toonbeeld van hoe een gemeenschap zich inzet voor het welzijn en de toekomst van haar jongeren. Van 1 december tot 6 januari transformeert de Bibliotheek in een bastion van kennis, met talrijke studeerplekken in de publieke ruimtes en de stille leeszaal. Dit initiatief gaat verder dan het bieden van een rustige studieplek; het is een investering in de academische toekomst van studenten.

Participatie en verantwoordelijkheid

De samenwerking met de Jeugdraad van Oostende illustreert een prachtig staaltje van participatieve democratie. Deze jongeren spelen een cruciale rol in het toezicht en beheer van de studieplaatsen, en benadrukken daarmee de betrokkenheid van de jeugd bij lokale initiatieven. Het is deze samenwerking die zorgt voor ruimere openingstijden tijdens de kerstvakantie, waardoor studenten zelfs na de reguliere sluitingstijden kunnen blijven studeren.

Diversiteit in studielocaties

Naast de Bibliotheek biedt ook Zwembad Brigitte Becue studieplekken aan, waar jongeren tijdens de openingsuren terecht kunnen in zaal de Grote Rede. En van 8 januari tot 4 februari zijn de polyvalente zalen 10 en 11 van Vrijetijdscentrum Duin en Zee een toevluchtsoord voor studenten die zoeken naar een plek om te leren en te groeien.

Praktische informatie voor aspirant-studenten

Belangrijk voor de studenten is dat reserveren voor deze studeerplekken noodzakelijk is. Alle informatie, inclusief de mogelijkheid tot reserveren, is te vinden op www.oostende.be/studeren-in-oostende. Dit is een kans voor studenten om te studeren in een omgeving die niet alleen rust biedt, maar ook een gevoel van gemeenschap en onderlinge steun.

Tekst: Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be