Oostende omarmt de stilte: een autoloze zondag in beeld

Op 17 september 2023 viert Oostende de Autovrije Zondag met een scala aan activiteiten voor alle leeftijden. De stad wordt een levendige speeltuin waarin autoluwte, cultuur en gemeenschapszin samenkomen.

Zondag 17 september 2023. De zilte zeelucht van Oostende mengt zich met kindergelach, het geritsel van bladeren en het geluid van draaiende fietsbanden. Motoren zwijgen, de stad ademt en het hart van Oostende klopt vol leven. Voor de vijfde maal opent de stad haar armen voor een dag zonder het gebruikelijke motorgebrul, maar met ruimte voor spel, ontspanning en ontdekking.

Waar de wegen ademen

De periferie van het feestgebied, dat zich uitstrekt van de Vindictivelaan tot de Koning Albert I-promenade, verandert in een toevluchtsoord voor vreugde en ontdekking. Van 12.00 tot 18.00 uur zijn motoren hier niet welkom. En terwijl de stad zich klaarmaakt voor een onvergetelijke dag, worden enkele wegen al vroeger afgesloten, zodat activiteiten zorgeloos kunnen worden opgebouwd.

Verbeelding op elke straathoek

In de schaduw van majestueuze boulevards en pittoreske steegjes ontvouwt zich een tableau van activiteiten. Jonge waaghalzen wagen zich op het gocartparcours in de Leopold II-laan, terwijl anderen de diepten van de visvijver verkennen of de hoogte van de reuzeslide uitdagen. Op het Zeeheldenplein krijgt jong talent de kans om zich op skateboards en inlineskates te storten, terwijl de nieuwsgierigen de toekomst van mobiliteit verkennen met elektrische stappen op het Sint-Petrus- en -Paulusplein.

En de festiviteiten reiken verder: een sportieve uitdaging in de Bonenstraat, een ode aan de garnaal op de Vistrap. Oostende viert, ontdekt en verbindt.

Een zeldzame uitzondering

Zelfs op zo’n bijzondere dag blijft de zorgzaamheid van Oostende zichtbaar. Hulpdiensten, zorgverstrekkers en andere essentiële diensten behouden hun toegang tot het autovrije gebied. Ook voedselleveranciers die de versheid van hun waarborgen, krijgen een speciale doorgang, mits zij dit vooraf aangeven.

Voetstappen als kompas

Bezoekers worden aangemoedigd om de stad te betreden met een ecologische voetafdruk. Fietsend, wandelend of met het openbaar vervoer, de stad nodigt uit om haar schoonheid te herontdekken zonder het geluid van motoren.

Voor een diepgaande duik in het programma en alle details nodigt Oostende u uit om hun officiële pagina te bezoeken: www.oostende.be/autovrijezondag.

Voor meer informatie, bezoek www.oostende.be/autovrijezondag.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be