Oostende herdenkt: Eerbetoon met struikelstenen

Op 18 november 2023 heeft Oostende de eerste struikelstenen geplaatst ter herdenking van zeven Joodse leerlingen. Deze stenen, een project van Gunter Demnig, werden onthuld bij het Koninklijk Atheneum Athena, als deel van een educatief en herinneringsinitiatief dat ook een theaterwandeling en een boek omvat.

Zaterdag 18 november 2023, Oostende

In de schaduw van herinnering: De allereerste struikelstenen in Oostende

In een plechtig gebaar van respect en herinnering, heeft de stad Oostende op zaterdag 18 november 2023, een diep ontroerend moment beleefd met de plaatsing van de allereerste struikelstenen. Deze stenen, ingebed in de stoep van het Koninklijk Atheneum Athena aan de Leon Spilliaertstraat, dienen als een stille maar krachtige herdenking van zeven Joodse leerlingen, wreed weggerukt uit de veiligheid van hun schoolbanken en tragisch vermoord in Auschwitz.

Deze ceremonie, een samenwerking tussen de stad en de Oostendse onderwijsgemeenschap, markeert niet alleen een moment van rouw maar ook van educatie. Het Koninklijk Atheneum Athena, een bastion in de herinneringseducatie van de oorlogsgeschiedenis, heeft hiermee een voortrekkersrol vervuld.

Een uniek eerbetoon: De namen van zes tieners

Joachim Speier-Hollstein, Regina Szpiro, Henriette Szpiro, Albert Schindler, Hermann Schindler, en Simone Schendorf – zijn nu vereeuwigd op struikelstenen. Voor Isidoor Spziro, wiens onderwijsrechten werden ontzegd door de wrede verordeningen van de Duitse bezetter, werd een ‘struikeldrempel’ geplaatst. Deze drempel symboliseert het universele recht op onderwijs, zelfs in de donkerste tijden van oorlog, zoals benadrukt door Kathelijn Vervarcke, auteur en leerkracht.

Een groter herdenkingsproject

De onthulling van de struikelstenen is onderdeel van een uitgebreider initiatief, inclusief een podcast en de theaterwandeling ‘Sporen van Spiro’, gecreëerd door Kathelijn Vervarcke. Dit project belicht niet alleen het leed van de Joodse leerlingen, maar ook het heldhaftige verzet van leerkrachten zoals Honoré Houvenaghel en Emile Fryns. Vervarcke’s boek ‘Sporen van Spiro’, dat de jodenvervolging en het verzet in Oostende tijdens WO2 thematiseert, dient als een cruciale aanvulling op dit project.

De oorsprong van de struikelstenen

Deze gedenktekens, een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, bestaan uit messing plaatjes bevestigd op kasseien. Geplaatst op voetpaden voor de laatst bekende adressen van nazislachtoffers, vormen zij een blijvende herinnering aan de onschuldigen die tijdens het naziregime werden gedeporteerd. Sinds de eerste steen in 1992 in Keulen werd geplaatst, zijn er nu bijna 100.000 struikelstenen in bijna 2.000 Europese steden, met Oostende als nieuwste toevoeging.

Contactinformatie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met initiatiefneemster Kathelijn Vervarcke

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be