Oostende blijft onverminderd populair ondanks grillig zomerweer

Ondanks het wisselvallige zomerweer blijft Oostende een favoriete vakantiebestemming met een sterke culturele en sportieve aantrekkingskracht.

Oostende, België

Oostende, vaak ook de Koningin der Badsteden genoemd, verliest haar glans niet, zelfs niet onder een bewolkte hemel. De stad heeft, ondanks de grillen van Moeder Natuur, haar positie als zomerse toevluchtsoord met glans behouden.

Wisselvallig weer, onveranderde aantrekkingskracht

De Belgische kustplaats wist maar liefst 1,5 miljoen overnachtingen te registreren, en met hotels die een bezettingsgraad van meer dan 85% melden, is het duidelijk dat zelfs de meest onstuimige regenbuien de bezoekers niet konden ontmoedigen. Zoals de zee zich onverstoorbaar door de getijden beweegt, bleef Oostende bruisen van activiteiten, met zowel het bestaande culturele erfgoed als de nieuwe evenementen die deze zomer werden gelanceerd.

Een cultuurbad aan de kust

Het is opvallend hoeveel bezoekers de diepere culturele lagen van Oostende hebben gepeild. Van het illustere Mu.ZEE en het historische James Ensorhuis tot het Fort Napoleon en de Zeilschip Mercator – de stad biedt een schat aan kunst en geschiedenis. Burgemeester Bart Tommelein benadrukt: “Ondanks de weersomstandigheden hebben we opnieuw aangetoond dat Oostende een bestemming is waar altijd iets te beleven valt.”

Gloriedagen van Oostendse attracties

Mu.ZEE heeft een recordzomer achter de rug met maar liefst dertigduizend bezoekers. Het James Ensorhuis en de tijdelijke tentoonstelling “Gailliard bij Ensor op bezoek” waren eveneens trekpleisters. Voor gezinnen werd de magische wereld van de ‘Waanzinnige Boomhut’ in Fort Napoleon onthuld, wat zorgde voor een stroom van jonge, enthousiaste bezoekers.

Op zoek naar Oostende’s geheimen

Een opmerkelijke stijging van 30% in het aantal bezoekers bij Toerisme Oostende vzw illustreert de onverzadigbare nieuwsgierigheid van de toeristen. Zij zochten massaal naar de verborgen schatten van de stad, waarbij vooral de Camille-zoektocht als een moderne odyssee door de stad werd gezien.

Een nazomer om naar uit te kijken

Het culturele en sportieve aanbod in Oostende blijft zich uitbreiden. Met evenementen zoals de Internationale Fotobiennale, de Ostend Night Run, het Garnaalkrokettenfestival en het aankomende Ensor2024 stadsfestival, belooft Oostende een ware caleidoscoop aan ervaringen te blijven bieden.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be.