Oostende, 10 december 2023 – Een avond van licht en liefde

Op Wereldlichtjesdag, 10 december 2023, organiseert Stad Oostende een herdenkingsmoment voor overleden kinderen. Op de koesterweide in de Stuiverstraat wordt een speciale brievenbus geplaatst voor kinderen om brieven naar de sterren te sturen. Het evenement omvat muzikale en poëtische bijdragen, en biedt een plek voor troost en herinnering.

In de serene omgeving van de Stuiverstraat in Oostende, wordt op 10 december een herdenkingsmoment georganiseerd ter ere van alle overleden kinderen. Deze bijeenkomst, die plaatsvindt op Wereldlichtjesdag om 19.00 uur, is een initiatief van Stad Oostende om steun en troost te bieden aan iedereen die een kind heeft verloren. Op deze dag, die wereldwijd in het teken staat van herinnering, wordt de koesterweide een plaats van bezinning en verbinding.

Een brievenbus voor sterrenkindjes

In een liefdevolle geste naar de jongste inwoners van de stad, wordt op de koesterweide een bijzondere brievenbus geplaatst. Kinderen krijgen hier de kans om een brief, gedicht of tekening te sturen naar de sterren. Deze brievenbus, versierd met het kindvriendelijke stadsfiguurtje James, biedt een veilige haven voor de gevoelens en gedachten van kinderen die een broertje, zusje of vriendje missen.

Een plek van troost en herinnering

De koesterweide, gelegen op de stedelijke begraafplaats, is getransformeerd tot een rustgevende plek waar ouders en kinderen samen kunnen komen voor bezinning. Nieuwe zitbanken en de mogelijkheid om een wit lintje aan de bomen te hangen ter nagedachtenis aan de overleden (sterren)kindjes, maken van deze weide een symbolische plek van liefde en herinnering.

Een avond vol muziek en poëzie

Het herdenkingsmoment wordt muzikaal omlijst door de koren CAZkadia en Canta. Daarnaast zullen leerlingen van de woordafdeling van het Conservatorium aan Zee poëtische bijdragen leveren, terwijl pianist Bas Bulteel zorgt voor ingetogen improvisaties. Deze combinatie van muziek, woordkunst en de aanwezigheid van de gemeenschap creëert een krachtige golf van licht en liefde, juist tijdens de donkerste dagen van het jaar.

Tekst: Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be