Ook in Torhout, is er een bloem tegen kanker

In het derde weekend van september wordt in Vlaanderen het plantjesweekend georganiseerd om fondsen te werven voor de strijd tegen kanker. Dit jaar is het de 29e editie en organisaties zoals SKAT zetten zich actief in om zoveel mogelijk azalea’s te verkopen, waarbij de opbrengst naar verschillende ondersteunende initiatieven gaat.

Als de bladeren beginnen te vallen en de herfstlucht zich vult met een onmiskenbare koelte, rijst er in Vlaanderen een hartverwarmende beweging op. De herinnering aan die kille diagnose die dagelijks aan 188 Vlamingen wordt gegeven, brengt de gemeenschap samen in solidariteit.

Hartslag van een beweging

Kanker is niet enkel de ziekte van één individu, maar een echo die door families, vriendengroepen en hele gemeenschappen galmt. De gedachte aan het mogelijke verlies van een geliefde – vader, moeder, partner, kind, vriend of vriendin – klinkt als een onophoudelijke gongslag in vele oren.

Een traditie van hoop

De azalea’s stralen sinds 1994 meer uit dan enkel hun esthetische schoonheid; zij zijn de symbolen van hoop en doorzettingsvermogen. In het derde weekend van september, nu al voor de 29e keer, stellen vrijwilligers alles in het werk om deze kleine plantjes van betekenis te voorzien.

De echo van solidariteit

Overal waar je kijkt, van radio tot televisie, de oproep om te participeren in het plantjesweekend is overduidelijk aanwezig. Elke opbrengst dient als een steunpilaar: begeleiding voor degenen die vechten, financiële hulp voor degenen die worstelen met de financiële last, en specifieke hulp voor kinderen getroffen door deze ziekte.

SKAT: een verhaal van betrokkenheid

De onvermoeibare zielen van SKAT, in harmonie met het Lokaal Bestuur Torhout, streven ernaar dit jaar om 2020 azalea’s in de handen en harten van hun gemeenschap te plaatsen. Ze zijn niet enkel te vinden op marktdagen, maar ook bij lokale winkeliers zoals Delhaize, Colruyt en Aldi. En dit jaar, in een bijzondere geste van inclusiviteit, worden de plantjes zelfs thuisbezorgd voor degenen die de stap naar de winkel niet kunnen maken.

Een oproep aan het hart

De roep tot actie is eenvoudig: sta samen, koop een bloem en draag bij aan het grotere doel van onderzoek en zorg.

Meer informatie is beschikbaar via:

Charlotte Hoeman Intergemeentelijke preventiewerker Charlotte.hoeman@logobrugge-oostende.be

Annick Vanderspurt, Schepen van Volksgezondheid Annick.vanderspurt@torhout.be

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be