Ontwaakt uit de Zomerslaap, ‘t Festival Ontsteekt

In het zachtmoedige hart van Diksmuide, de stad van vergane eer, wordt jaarlijks een wedergeboorte gevierd. Hier, in de schaduw van leegstaande monumenten die herinneringen ademen, ligt het hart van Stad Onderstroom, de bijenkorf van artistieke uitdrukkingskracht. Dit jaar, als een teken van hernieuwde hoop, werd het vreugdevolle gebeuren verankerd in het Polderpand.

Stad Onderstroom is geenszins een zomaar samenzijn, maar een geestdriftige kruising van kunst en cultuur, een schild dat, sinds 2001, Diksmuide en haar wijde omgeving wakker schudt uit hun zomerse lethargie. Zo verkondigde Patrick Smagghe, de gepassioneerde heraut van 4AD, die vanaf zijn hoge toren de zorg draagt voor een vruchtbare mix van gratis cultuuractiviteiten…

De Dans van MuziekOntwaakt uit de Zomerslaap, ‘t Festival Ontsteekt, Film, Kunst en Literatuur

Vanaf 15 juli tot 20 augustus strekt zich een cultureel labyrint uit, elk weekend opnieuw een doolhof van inspiratie. De eerste dag onthult zich de gratis expo Vindlust, een artistieke weelde die zowel het oog als de geest aanspreekt. De deuren van deze tentoonstelling en de pop-upbar zwaaien open, als portaal naar een nieuwe wereld.

De avond wordt gedoopt in de verfijnde culinaire verrukkingen van Tijl Devriendt van Water & Vuur, die met zijn ‘Stroomloos’ de eetlust aanwakkert. Op de twintigste dag van juli wordt de nachtelijke rust doorbroken met een nocturne van Vindlust, een feest van mysterie en verbeelding.

S.O.S. Literatuur en dOntwaakt uit de Zomerslaap, ‘t Festival Ontsteekte Betovering van de Natuur

Op de drieëntwintigste dag van juli zal Hans Depelchin de literaire fakkel dragen, terwijl de veelgeprezen documentaire ‘Onze Natuur’ op de negenentwintigste dag zal fonkelen in het raamloze verdiep, als een zeldzame parel die opduikt uit de diepten van de oceaan. Ronker en Suncreek zullen op de dertigste dag hun muzikale serenades ten gehore brengen.

Zomerse Vrijdag, FilOntwaakt uit de Zomerslaap, ‘t Festival Ontsteektms en Finissage

Op de vijfde dag van augustus zullen de filmliefhebbers ondergedompeld worden in de kleurrijke wereld van ‘Turquaze’, gevolgd door een zomerse vrijdag gevuld met de mystieke klanken van het concert ‘Mystère’ in 4AD, op de elfde dag. Op de twaalfde en de negentiende dag zullen de filmfans opnieuw verzamelen voor ‘Fisherman’s Friends’ en ‘El Ciudadano Illustre’.

Het einde van Vindlust wordt op de twintigste dag van augustus gemarkeerd door de concerten van Thiago Nassif & Colour Plates, als een passend afscheid van een zomer vol culturele verrukkingen en inspiratie in het hart van Diksmuide.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *