Onderhoud aan de vijvers van Maria-Hendrikapark brengt zuurstof en helderheid terug, een ingreep in dienst van natuur, waterleven en rust

In het Maria-Hendrikapark in Oostende worden de vijvers opgefrist met natuurlijke middelen zoals coccolietenkrijt en via gerichte verwijdering van hinderlijke planten en takken. Deze onderhoudswerken, gespreid over mei en begin juni 2025, verbeteren de waterkwaliteit, bevorderen de biodiversiteit en verhogen de belevingswaarde voor bezoekers. Zowel ecologisch herstel als recreatieve toegankelijkheid staan hierbij centraal.

communicatie@oostende.be

Water zonder sluier: natuur keert terug in Oostends stadspark

Het Maria-Hendrikapark in Oostende ondergaat deze week ingrepen die de schijn van eenvoud tarten. Wat zich aan de oppervlakte toont als helderder water, weerspiegelt een diepere ingreep in het fragiele evenwicht tussen flora, fauna en mens. Het park, dat dagelijks wandelaars, kinderen en fietsers ontvangt, krijgt een doordachte opfrissing waarbij de drie vijvers centraal staan: de Konijnevijver, de Koninginnevijver en het Spiegelmeer.

Deze werken maken deel uit van een ruimere visie op ecologisch herstel en beleving. Ze zijn meer dan een esthetische ingreep: ze herstellen de ademhaling van het water.

Krijt als bondgenoot van de biodiversiteit

In de maand mei startte Stad Oostende met het strooien van coccolietenkrijt in de drie vijvers. Dit witte poeder, afkomstig van minuscule kalkschaaltjes van plankton uit verre oceanen, is een beproefd middel dat algenvorming ontmoedigt. De stof bindt fosfaten in het water, waardoor algen minder kans krijgen zich te voeden. Dit natuurlijke kalkproduct voorkomt dat het water troebel wordt, en zorgt bovendien voor een dunnere sliblaag op de bodem.

“Met deze behandeling geven we de biodiversiteit opnieuw ademruimte,” klinkt het bij de stedelijke groendienst. “Helderder water betekent dat zonlicht opnieuw doordringt tot de bodem. Planten en dieren reageren daar onmiddellijk op.”

Zwaar hout, zachte ingreep

communicatie@oostende.be

Begin juni ging de tweede fase van de werken van start. In de Konijnevijver werden takken en boomstammen die door wind en tijd in het water belandden, weggehaald. Met kleine bootjes en kettingzagen gebeurde dit werk uiterst voorzichtig. De takken vormden immers een barrière aan het wateroppervlak, waardoor zowel het licht als de zuurstofcirculatie onder druk kwamen te staan.

Door de verwijdering ontstaat opnieuw een open oppervlak. Dat bevordert niet enkel het onderwaterleven, maar ook het uitzicht voor bezoekers die langs de oever wandelen of rusten.

Strijd tegen onderwaterwurgers

Nog dringender was de aanpak van het fijn hoornblad in de Koninginnevijver. Deze waterplant, die zich snel uitbreidt en nauwelijks door vissen wordt gegeten, had op korte tijd dichte matten gevormd onder het wateroppervlak. Ze belemmeren de doorgang van licht en verdringen inheemse soorten.

Een gespecialiseerd team voerde deze week de machinale verwijdering van deze planten uit. Dat is niet enkel een gunst voor de biodiversiteit, maar ook noodzakelijk voor de recreatie: de pedalo’s op deze vijver hebben vrije ruimte nodig om veilig te manoeuvreren.

Een weloverwogen ingreep voor dier én mens

Wat deze ingrepen verbindt, is hun zorgvuldige uitvoering. Stad Oostende plantte de werken zo dat wandelaars en parkgebruikers er zo weinig mogelijk hinder van ondervinden. Niets werd aan het toeval overgelaten.

Voor vissen, amfibieën en kleine waterdieren betekent het resultaat meer licht, meer zuurstof en opnieuw een leefbare omgeving. Voor de mens, of die nu komt om te wandelen, te sporten of te mijmeren aan de waterkant, betekent het een park dat opnieuw leeft – helder, evenwichtig en open.

De stad spreekt haar dank uit aan iedereen die begrip toont voor de tijdelijke ongemakken. Want wat nu kort stoort, brengt straks rust.


Contactpersoon
Dienst Milieu en Groenbeheer Stad Oostende
T 059 80 55 00
E milieu@oostende.be
W www.oostende.be


( Tekst Serge Jansen van www.westnieuws.be )