Onbegrensde samenwerking op internationale basis

In het internationale web van politiesamenwerking

De Federale Politie onthulde deze maand een nieuw gezicht: de Directie van de internationale politiesamenwerking (CGI). Deze organisatie, opererend vanuit de schaduwen, fungeert als schakelpunt tussen Belgische dossiers en het buitenland. De CGI is het anker voor wie vloeiend is in Frans, Nederlands en Engels, en een honger heeft naar kennis.

Dagelijkse heldendaden

Visualiseer: een Belgische man in nood op de Zwitserse wateren. Paniek slaat toe, maar dankzij de efficiënte informatie-uitwisseling tussen het Belgische en Zwitserse politieapparaat wordt een crisis afgewend. Eerste commissaris Sofie Mortier, diensthoofd van het Single Point of Operational Contact (SPOC), illustreert dit met verbazingwekkende cijfers: “Bijna 1.600 berichten worden dagelijks behandeld, variërend van dringende hulpvragen tot complexe internationale onderzoeken.”

Onze stille wachters

Maar CGI’s invloed reikt verder dan België. Door middel van bilaterale samenwerkingsovereenkomsten en deelname aan internationale operaties versterkt CGI niet alleen de Belgische, maar ook de wereldwijde veiligheid.

Het kloppende hart van de internationale samenwerking

Het SPOC is de poortwachter van alle communicatie met buitenlandse politiediensten. Hier worden voortvluchtigen gesignaleerd, vermiste personen getraceerd, en buitenlandse inlichtingen opgevraagd. Het is de spil in het web van de Belgische internationale politiesamenwerking.

Een eeuwige leercurve

Nicolas Leclercq, Hoofdinspecteur bij CGI, belicht de unieke opleidingskansen binnen de organisatie. “Het is een diepgaande ervaring die je nergens anders vindt. De dynamiek en veranderende geopolitieke landschappen maken dat CGI dagelijks evolueert en zich aanpast.”

CGI’s oproep tot dienst

Ondanks het ontbreken van huidige vacatures, zal daar snel verandering in komen, volgens Eerste Commissaris Sofie Mortier. De organisatie is continu op zoek naar gepassioneerde individuen om hun gelederen te versterken.

België op het wereldtoneel

België bereidt zich voor op het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie in de eerste helft van 2024, waarbij het samenwerkt met zowel Spanje als Hongarije. CGI zal hierin een cruciale rol spelen, aangezien een speciaal team wordt opgezet om dit leiderschap te dragen en te coördineren.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )