Olympische evolutie: Skatesport en klimmen schitteren op het grootste podium

De Vlaamse regering heeft skatesport en klimmen toegevoegd aan categorie 1 van de Topsporttakkenlijst voor de olympiade Parijs 2022-2024. Dit komt na voorstellen van viceminister-president Ben Weyts en adviezen van zowel de Stuurgroep Topsport als de Vlaamse Sportraad. Met deze toevoeging krijgen Skate Vlaanderen vzw en Klim- en Bergsportfederatie Vlaanderen vzw toegang tot topsportsubsidies.

Van straat naar Olympische spelen

Skaten en klimmen, ooit sporten die voornamelijk op straat en in de vrije natuur werden beoefend, zijn nu eindelijk hun rechtmatige plek in de topsportwereld aan het veroveren. Deze beslissing volgt een pad van voortdurende erkenning en waardering voor atleten die hun ziel en zaligheid in hun passie steken.

Een strategische zet voor Vlaanderen

Viceminister-president Ben Weyts, na grondige overweging en na het verkrijgen van een weloverwogen advies van de Stuurgroep Topsport én de Vlaamse Sportraad, heeft aangekondigd dat skatesport en klimmen nu de eer hebben opgenomen te worden in categorie 1 van de Topsporttakkenlijst voor de komende olympiade in Parijs, 2022-2024.

Implicaties en vooruitzichten

Dit besluit betekent niet alleen erkenning voor de atleten en liefhebbers van deze sporten maar creëert ook kansen voor Skate Vlaanderen vzw en Klim- en Bergsportfederatie Vlaanderen vzw. Als unisportfederaties kunnen zij nu aanspraak maken op topsportsubsidies, wat de weg effent voor verdere professionalisering en ontwikkeling van deze sporten in Vlaanderen.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )