Olieprijzen gaan terug pieken: 1 miljoen minder vaten dan normaal door Saoedische en Russische beslissing

Onverwachte rimpelingen op de wereldwijde oliemarkt

Er zijn donkere wolken samengekomen boven de olie-industrie. Een onverwachte wending in het beleid van twee olie-grootmachten, Saoedi-Arabië en Rusland, dreigt de wereldwijde oliemarkt in onbalans te brengen. De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) laat doorschemeren dat er mogelijk een aanzienlijk tekort aan ruwe olie opdoemt.

De nijpende cijfers van het OPEC-rapport

Het was wachten op het maandelijkse rapport van donderdag, illustreerden de experts van de OPEC een dreigend scenario: de wereldmarkt zou dagelijks bijna 2 miljoen vaten ruwe olie tekortkomen. Wanneer men deze cijfers in ogenschouw neemt, betekent dit een jaarlijkse gemiddelde vraag naar ruwe olie van 102 miljoen vaten – een stijging van 2,4 miljoen vaten per dag in vergelijking met het voorgaande jaar. En hoewel de horizon van 2024 nog ver weg lijkt, waarschuwen de OPEC-experts dat tegen die tijd de vraag zal oplopen tot een gemiddelde van 104,2 miljoen vaten per dag.

Het Saoedische streven naar marktstabiliteit

Saoedi-Arabië, een titanisch anker in de zee van olieproductie, heeft besloten zijn huidige productievermindering van 1 miljoen vaten per dag voort te zetten tot september. Dit besluit, genomen in de schaduw van de verzengende Saoedische zon, heeft als doel de olieprijs te ondersteunen in onvoorspelbare tijden.

Rusland: oliezwaargewicht vermindert export

Terwijl de zomerwind door de uitgestrekte Russische vlaktes waait, heeft het land aangekondigd de olie-export in augustus te verminderen met een aanzienlijke 500.000 vaten per dag. Samen met Saoedi-Arabië vormen deze twee grootmachten de ruggengraat van de OPEC+ groep, een samenwerkingsverband dat verder strekt dan alleen de OPEC-leden, en landen als Kazachstan en Oman omvat. Het is duidelijk dat de beslissingen van Saoedi-Arabië en Rusland verstrekkende gevolgen zullen hebben voor de wereldwijde oliemarkt. Alleen de tijd zal uitwijzen welke koers de olie-industrie zal varen in deze onzekere wateren.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be