Noordzee-garnaalpaëlla: een feest voor de zintuigen op de zeedijk in Oostduinkerke

Op zaterdag 5 augustus vindt in Koksijde-Oostduinkerke een uniek culinair evenement plaats. Centraal staat een heerlijke Noordzee-paëlla, bereid met verse garnalen en verkocht voor 20 euro per kilo. Bezoekers kunnen vanaf 10 uur hun porties kopen en genieten van het bereidingsproces dat om 13 uur begint. Het evenement omvat ook de aanwezigheid van lokale paardenvissers en garnaalkruiers, en een wijnstand met wijnen uit de Bourgogne.

Een symfonie van geuren en smaken

Op zaterdag 5 augustus wordt het Astridplein in Koksijde-Oostduinkerke omgetoverd tot een culinair paradijs. Met in de hoofdrol een authentiek Spaans gerecht, de paëlla, maar met een verrassende twist. De kenmerkende saffraanrijst en kruiden worden gemengd met verse garnalen uit de Noordzee. Een spectaculair schouwspel dat de lokale keuken viert en bezoekers trakteert op een smakelijke ervaring.

Verkoop en bereiding van het gerecht

Vanaf 10 uur ‘s ochtends kun je terecht voor het aankopen van je paëllajeton(s). Met een prijskaartje van 20 euro per portie – die maar liefst een volle kilo weegt – belooft dit een feestmaal van formaat te worden. De porties worden ter plaatse gewogen om de eerlijkheid en transparantie van het proces te garanderen.

Elk gerecht wordt zorgvuldig afgewerkt met vier scampi’s, garnalen en een finishing touch van verse peterselie, wat zorgt voor een extra dimensie aan dit overheerlijke gerecht. Er worden in totaal 300 porties verkocht. Je kunt je aangeschafte portie ophalen tussen 16 en 17 uur. Eventuele overschotten worden ‘s namiddags vanaf 17 uur verkocht.

Een levendige kookdemonstratie

De bereiding van de Noordzee-paëlla begint om 13 uur. Voorbijgangers kunnen toekijken hoe de chefs met hun deskundige handen het gerecht tot leven brengen. Rond 16 uur zal het culinaire meesterwerk klaar zijn om te worden geserveerd.

Unieke aanwezigen en heerlijke wijnen

Het evenement zal ook de aanwezigheid van de lokale paardenvissers kenmerken, die trots hun ambachtelijke technieken en kennis zullen tentoonstellen. De garnaalkruiers zullen er eveneens bij zijn, wat nog meer charme toevoegt aan dit unieke gastronomische feest. De wijnstand van Alain Bloeykens zal niet ontbreken en is vanaf 11 uur geopend. Hier kunnen bezoekers genieten van heerlijke wijnen uit de Bourgogne streek, een perfecte aanvulling op de rijke smaken van de paëlla.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen en Gino Ester van www.westnieuws.be )