Noodplan Ichtegem: een voorbereide gemeente

Ichtegem, 12 september 2023, 15:00 uur

In de serene atmosfeer van het gemeentehuis van Ichtegem, waar beslissingen met zorg en wijsheid worden genomen, vond op 7 september een cruciale bijeenkomst plaats. Met het welzijn van zijn inwoners als voornaamste drijfveer, heeft de gemeenteraad het vernieuwde Algemeen Nood- en InterventiePlan (ANIP) unaniem aanvaard.

Een gids in woelige tijden

Het ANIP is niet zomaar een stuk papier; het is een leidraad, een baken van hoop en duidelijkheid te midden van chaos. Dit document illustreert in detail de te volgen procedures bij een eventuele catastrofe. Of het nu gaat om een samenwerking tussen brandweer, politie of technische diensten, elk aspect wordt minutieus behandeld.

Burgemeester Lieven Cobbaert, die het plan met passie en toewijding heeft uitgelicht, benadrukt de veelzijdigheid ervan. Het document gaat verder dan alleen richtlijnen. “Zo zijn er duidelijke vermeldingen over onze vaste evacuatieplaatsen, hun faciliteiten, en zelfs details zoals cateringmogelijkheden en meubilair. Onze gemeentelijke crisiscel heeft eveneens specifieke locaties om in tijden van nood bijeen te komen,” licht Cobbaert toe.

Goedkeuring en de toekomst

Het vernieuwde plan heeft al de zegen gekregen van de lokale veiligheidscel. Echter, het laatste woord ligt bij de gouverneur, die het document nog definitief moet goedkeuren.

Terwijl het plan de nodige aandacht en ernst verdient, geeft burgemeester Cobbaert ook blijk van een gezonde dosis optimisme. “Hoewel we regelmatig veiligheidsoefeningen organiseren om de procedures te testen, hopen we dat de noodzaak om het ANIP in een echte situatie te activeren uitblijft.”

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be