Nieuwe openingstijden voor Oostendse bibliotheek: afstemming op schooltijden

Het literaire hart van Oostende – haar bibliotheek – is altijd het bruisende centrum van kennis en ontmoeting geweest. En nu, in een poging om haar diensten nog beter af te stemmen op de behoeften van de gemeenschap, hebben de bibliotheekfilialen van Oostende besloten hun openingstijden te herzien, zodat deze beter samenvallen met de schooltijden.

Literair hart van de wijk

Oostende pronkt niet alleen met haar majestueuze hoofdbibliotheek, maar ook met vier schitterende filialen. Deze juweeltjes zijn strategisch gelegen in de Vuurtorenwijk, Mariakerke, Zandvoorde en Konterdam.

Afspiegeling van de gemeenschapsbehoeften

Vanaf de komende maand, specifieker 1 september 2023, krijgen de openingstijden van de filialen een subtiele twist. Op maandagen zullen ze hun deuren openen van 16.00 tot 19.00 uur, verschuivend van de vroegere 17.00 tot 19.30 uur. Deze wijziging komt na een observatie van bezoekerspatronen, waarbij werd opgemerkt dat de meeste bezoeken net na openingstijd plaatsvonden.

Het is een initiatief om tegemoet te komen aan ouders die, na het ophalen van hun kinderen van school, hun lokale bibliotheek willen bezoeken. De bibliotheek blijft op woensdag en zaterdag haar normale uren behouden en is buiten deze tijden ook beschikbaar voor scholen op afspraak.

Bruisende ontmoetingsplaatsen

De statistieken tonen aan: elke maand vinden er tussen de 1.100 en 1.300 uitleningen plaats in elk filiaal. Maar het gaat niet alleen om cijfers. De bibliotheekfilialen zijn meer dan alleen uitleencentra; ze zijn levendige ontmoetingsplaatsen waar bezoekers de warmte van persoonlijk contact en de charme van nabijheid ervaren.

Schepen van Vrije Tijd, Bart Plasschaert, verwoordt het prachtig: “Onze filialen zijn bruisende kernen van ontmoeting en kennis. We hopen dat onze nieuwe openingstijden, die beter aansluiten bij de schooluren, ouders en kinderen nog meer zullen inspireren om hun lokale bibliotheek te bezoeken.”

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be