Nieuwe Horizonten: FAAR Openbaart Verrekijker, Lieke Marsman, in Anticipatie van het Theatertijdperk aan Zee

Een eerste blik op het aankomende literaire panorama

FAAR, het jaarlijkse literaire festival dat Oostende baadt in non-fictie pareltjes, heeft tijdens het kusttheaterfestijn ‘Theater Aan Zee’, een glimp onthuld van haar derde uitgave. De eerste ‘Verrekijker’ – de eretitel gedragen door de gekozen markeerstift van de festivaleditie – is de Nederlandse dichteres en filosoof Lieke Marsman. Ze zal de bezoekers op 2 augustus mee op sleeptouw nemen tijdens de ‘Raak me’-sessie in KAAP, en dit zal tevens de start inluiden van een reeks jaaractiviteiten, waaronder een podcast, een nieuwsbrief en live auteur-ontmoetingen in Oostende.

FAAR: Oostende’s viering van non-fictie creativiteit

Na slechts twee eerdere edities, heeft FAAR zich al gevestigd als een prominente jaarlijkse mijlpaal in de culturele kalender van Oostende. De derde editie, gepland van 8 tot en met 10 maart 2024, maakt zich op voor zijn eerste headliner: Lieke Marsman. Duizenden bezoekers kunnen volgend jaar wederom genieten van een gevarieerd programma, variërend van lezingen en debatten tot workshops, en hierbij zullen ze de kans krijgen om opnieuw kennis te maken met meer dan 80 schrijvers, denkers, wetenschappers en literaire professionals.

“Bij Theater aan Zee begint volgende week een van onze kroonjuwelen van onze cultuurstad”, zegt Burgemeester Bart Tommelein. “Theater aan Zee, een samenwerking van Vzw Tartart en diverse culturele partners van onze stad, viert de creatieve kruisbestuiving die binnen de culturele sector van Oostende plaatsvindt. Dit jaar wordt FAAR, ons non-fictie literair festival, een belangrijke speler tijdens het Theater aan Zee.”

Verrekijkers: Kritische stemmen voor de toekomst

FAAR’s voorgaande editie gaf voor het eerst de rol van ‘Verrekijker’ aan drie prominente pennen: schrijver Arnon Grunberg, kinderpsychiater Binu Singh en scenarioschrijfster Elisabeth Lucie Baeten waren de baanbrekende drie. Een ‘Verrekijker’ krijgt de taak om scherp te kijken naar de maatschappelijke horizon en om te articuleren wat de nabije toekomst kan brengen.

Voor 2024 worden er opnieuw drie Verrekijkers aangesteld. De eerste, Lieke Marsman, zal op 2 augustus in actie komen tijdens Theater aan Zee, waar ze een essay zal schrijven voor FAAR 2024. Tijdens de ‘Raak me’-sessie gaat ze met Virginie Platteau in gesprek over wat haar opvalt als ze de onderstroom induikt en wat ze ziet als ze nadenkt over morgen.

Van maandelijkse updates tot live-ontmoetingen: FAAR biedt het hele jaar door

Om de betrokkenheid van het publiek het hele jaar door te behouden en haar trouwe publiek verder uit te breiden, zal FAAR in september een podcastserie en een nieuwsbrief met boekentips over actuele thema’s lanceren. Daar worden vanaf begin 2024 live auteur-ontmoetingen aan toegevoegd.

Door deze initiatieven kan het publiek het hele jaar door genieten van FAAR als non-fictieplatform. “Denken over morgen” blijft de slagzin. Het concrete programma zal tot midden september op zich laten wachten.

FAAR is een organisatie van Toerisme Oostende vzw, die voor de artistieke invulling en inhoudelijke uitwerking van het festival samenwerkt met een extern curatorenteam. Drie curatoren – Guinevere Claeys, Lies Poignie en Ellen Van Tichelt – brengen elk hun eigen uitgebreide kennis en ervaring in het literaire landschap mee, waardoor het festival direct een artistieke geloofwaardigheid geniet.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )